Kruche ciasteczka z suszoną śliwką
Zachwyć swoich gości zaskakującą wariacją na temat klasycznych kruchych ciastek. Proponowany przepis to idealne połączenie tradycyjnej receptury kruchego ciasta z wyjątkowym dodatkiem suszonej śliwki. Te kruche ciasteczka ze śliwkami stanowią doskonałą propozycję na każdą okazję – od rodzinnego popołudnia, przez małe przyjęcie, aż po oficjalne spotkania. Idealnie nadają się na świąteczny stół lub jako smaczny, domowy upominek dla bliskich. Delikatność ciasta doskonale kontrastuje z intensywnym smakiem suszonych śliwek, tworząc niepowtarzalny duet smaków. Zarówno miłośnicy tradycyjnych słodkości, jak i poszukiwacze nowych wrażeń kulinarnych, na pewno będą zadowoleni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 20 dag masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- 15 dag suszonych śliwek
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Kruche ciasteczka z suszoną śliwką – jak zrobić?
- Z podanych składników zagniatamy ciasto. Śliwki kroimy na małe kawałki. Dodajemy je do ciasta i wgniatamy.
- Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.
- Podajemy. Smacznego życzę.
xxxx – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wyszło mi 24 ciastka.
Słowa kluczowe: kruche ciasteczka ze śliwkami
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasteczka z makiem
Następny przepis: Kruche ciasteczka z witrażykiem