Kruche ciasteczka z suszoną śliwką

Kruche ciasteczka z suszoną śliwką

Zachwyć swoich gości zaskakującą wariacją na temat klasycznych kruchych ciastek. Proponowany przepis to idealne połączenie tradycyjnej receptury kruchego ciasta z wyjątkowym dodatkiem suszonej śliwki. Te kruche ciasteczka ze śliwkami stanowią doskonałą propozycję na każdą okazję – od rodzinnego popołudnia, przez małe przyjęcie, aż po oficjalne spotkania. Idealnie nadają się na świąteczny stół lub jako smaczny, domowy upominek dla bliskich. Delikatność ciasta doskonale kontrastuje z intensywnym smakiem suszonych śliwek, tworząc niepowtarzalny duet smaków. Zarówno miłośnicy tradycyjnych słodkości, jak i poszukiwacze nowych wrażeń kulinarnych, na pewno będą zadowoleni.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 15 dag suszonych śliwek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Kruche ciasteczka z suszoną śliwką – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Śliwki kroimy na małe kawałki. Dodajemy je do ciasta i wgniatamy.
  2. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.
  4. Podajemy. Smacznego życzę.

xxxx – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wyszło mi 24 ciastka.

Słowa kluczowe: kruche ciasteczka ze śliwkami


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasteczka z makiem
Następny przepis: Kruche ciasteczka z witrażykiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode