Kruche ciasteczka z suszoną śliwką
Zachwyć swoich gości zaskakującą wariacją na temat klasycznych kruchych ciastek. Proponowany przepis to idealne połączenie tradycyjnej receptury kruchego ciasta z wyjątkowym dodatkiem suszonej śliwki. Te kruche ciasteczka ze śliwkami stanowią doskonałą propozycję na każdą okazję – od rodzinnego popołudnia, przez małe przyjęcie, aż po oficjalne spotkania. Idealnie nadają się na świąteczny stół lub jako smaczny, domowy upominek dla bliskich. Delikatność ciasta doskonale kontrastuje z intensywnym smakiem suszonych śliwek, tworząc niepowtarzalny duet smaków. Zarówno miłośnicy tradycyjnych słodkości, jak i poszukiwacze nowych wrażeń kulinarnych, na pewno będą zadowoleni.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Na ciasto:
 - 2 szklanki mąki tortowej
 - 1/4 szklanki cukru pudru
 - 1 cukier waniliowy
 - 1 jajko
 - 20 dag masła lub margaryny
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - Dodatkowo:
 - 15 dag suszonych śliwek
 - mąka pszenna do posypania stolnicy
 
Kruche ciasteczka z suszoną śliwką – jak zrobić?
- Z podanych składników zagniatamy ciasto. Śliwki kroimy na małe kawałki. Dodajemy je do ciasta i wgniatamy.
 - Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
 - Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.
 - Podajemy. Smacznego życzę.
 
xxxx – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wyszło mi 24 ciastka.
Słowa kluczowe: kruche ciasteczka ze śliwkami
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasteczka z makiem
Następny przepis: Kruche ciasteczka z witrażykiem






