Kruche ciasteczka z marmoladą
Czy jest coś lepszego od domowego kruchego ciasteczka, rozpływającego się w ustach, ze słodkim akcentem marmolady? Nasz przepis na kruche ciasteczka z marmoladą to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych wypieków. Ciasteczka te to prawdziwe małe dzieła sztuki kulinarnej – delikatne, kruche i pełne smaku. Marmolada dodaje im nie tylko słodyczy, ale też eleganckiego wykończenia. Możemy je serwować na co dzień, ale również na specjalne okazje. Każdy z pewnością doceni ich piękno i smak. Przepis na ciasteczka z marmoladą to doskonała propozycja dla tych, którzy uwielbiają piec.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 125 gramów zimnego masła lub margaryny
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- około 250 gramów marmolady, powidła, dżemu, konfitury lub nutelli
Kruche ciasteczka z marmoladą – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, wrzucamy zimny tłuszcz, siekamy drobno. Potem dodajemy śmietanę i żółtka. Zagniatamy sprawnie kruche ciasto, jeśli się bardzo klei możemy lekko podsypać mąką. Ciasto dzielimy na dwie części, wkładamy do zamrażarki na 30 min.
- Po upływie wyżej wymienionego czasu na podsypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka, jedne z dziurką w środku, a tyle samo drugich bez otworu.
- Ciasteczka ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia (funkcja grzania góra-dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
- To samo robimy z pozostałym ciastem z zamrażarki.
- Upieczone ciasteczka przekładamy marmoladą lub innym nadzienie lekko dociskając.
- Podajemy polane polewą czekoladową lub po prostu posypane cukrem pudrem.
Porady – Dodatkowe informacje
Do ciastek zamiast mąki poznańskiej możemy dodać krupczatkę, ciasta zyskają na kruchości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KRUCHE CIASTECZKA Z CUKREM
Następny przepis: Kruche ciasteczka z lukrem i posypką