Kruche ciasteczka z marmoladą

Kruche ciasteczka z marmoladą

Czy jest coś lepszego od domowego kruchego ciasteczka, rozpływającego się w ustach, ze słodkim akcentem marmolady? Nasz przepis na kruche ciasteczka z marmoladą to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych wypieków. Ciasteczka te to prawdziwe małe dzieła sztuki kulinarnej – delikatne, kruche i pełne smaku. Marmolada dodaje im nie tylko słodyczy, ale też eleganckiego wykończenia. Możemy je serwować na co dzień, ale również na specjalne okazje. Każdy z pewnością doceni ich piękno i smak. Przepis na ciasteczka z marmoladą to doskonała propozycja dla tych, którzy uwielbiają piec.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 125 gramów zimnego masła lub margaryny
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 250 gramów marmolady, powidła, dżemu, konfitury lub nutelli

Kruche ciasteczka z marmoladą – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, wrzucamy zimny tłuszcz, siekamy drobno. Potem dodajemy śmietanę i żółtka. Zagniatamy sprawnie kruche ciasto, jeśli się bardzo klei możemy lekko podsypać mąką. Ciasto dzielimy na dwie części, wkładamy do zamrażarki na 30 min.
  2. Po upływie wyżej wymienionego czasu na podsypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka, jedne z dziurką w środku, a tyle samo drugich bez otworu.
  3. Ciasteczka ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia (funkcja grzania góra-dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
  4. To samo robimy z pozostałym ciastem z zamrażarki.
  5. Upieczone ciasteczka przekładamy marmoladą lub innym nadzienie lekko dociskając.
  6. Podajemy polane polewą czekoladową lub po prostu posypane cukrem pudrem.

Porady – Dodatkowe informacje

Do ciastek zamiast mąki poznańskiej możemy dodać krupczatkę, ciasta zyskają na kruchości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KRUCHE CIASTECZKA Z CUKREM
Następny przepis: Kruche ciasteczka z lukrem i posypką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode