Kruche ciasteczka z makiem
Chrupiące i aromatyczne, kruche ciasteczka z makiem są nieodłącznym elementem wypieków na każdych świętach, lecz smakują równie dobrze przez cały rok. Ich niepowtarzalna, słodko-migdałowa nuta doskonale komponuje się z kawą i herbatą, a dodatek maku dodaje im wyjątkowego uroku. A samo przygotowanie tych kruchych ciasteczek nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Szczególnie z naszym przepisem, który krok po kroku poprowadzi Cię przez cały proces. Składniki są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy zdecydowanie wart jest wysiłku. Zaskocz swoich najbliższych tą pyszną, domową wypieką. Więc czekają nas ciastka z makiem!
admin
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 40 g mielonego maku
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- szczypta soli
Kruche ciasteczka z makiem – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, zmielony mak, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy suche składniki. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ziarenka wanilii oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto.
- Powstałe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na około 0,5 cm placek i wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremki.
- Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem małych odstępów. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 12 minut (pieczenie góra – dół). Życzę smacznego! 🙂
Porady – dodatkowe informacje
* Suchy mak możemy zmielić samodzielnie lub kupić już zmielony.
** Jajko oraz masło powinny być schłodzone.
Ciasteczka z makiem idealnie sprawdzą się na markizy lub składane ciasteczka z dziurką i konfiturą. Wtedy pamiętajmy, aby nie wykrawać środka z jednej partii ciastek, która będzie ich spodem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasteczka z marmoladą i kremem
Następny przepis: Kruche ciasteczka z suszoną śliwką