Kruche ciasteczka z kawą cappuccino

Kruche ciasteczka z kawą cappuccino

Kruche ciasteczka z kawą cappuccino to doskonały dodatek do popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy. Połączenie delikatnego smaku kruchego ciasta z nutą kawy cappuccino sprawia, że te ciasteczka są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo oryginalne. Przychodząc na spotkanie ze znajomymi z pakietem tych ciasteczek lub podając je na domowej imprezie, na pewno zaskoczysz wszystkich swoich gości. Kawa i ciastka – dwa elementy, które doskonale się uzupełniają. Z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom kawy, jak i wielbicielom słodkości. Chodźmy odkrywać smak kruchych ciasteczek do kawy!

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół szklanki ulubionej kawy cappucino ( proszek )
  • Dodatkowo:
  • mąka do posypania stolnicy

Kruche ciasteczka z kawą cappuccino – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkladamy do lodówki do schłodzenia na minimum pół godziny.
  2. Po tym czasie schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka.
  3. Ciasteczka ukladamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15 minut.
  5. Upieczone ciastka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Kruche ciasteczka z kawą cappuccino – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 4 blaszki ciasteczek.
Używamy dowolnego smaku kawy cappuccino.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasteczka z lukrem i posypką
Następny przepis: Kruche ciasteczka z marmoladą i kremem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode