Kruche ciasteczka śmietankowe
Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego wypieku – kruche ciasteczka śmietankowe. Są one delikatne, kruche, a przede wszystkim pełne niepowtarzalnego smaku, który zawdzięczamy jednemu z głównych składników – kwaśnej śmietanie. Ta ostatnia dodaje ciastkom wyjątkowej lekkości i wilgotności. Przepis na te ciastka to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne smaki i proste składniki. Kruche ciasteczka śmietankowe to doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Bez wątpienia przypadną do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom. Przekonaj się sam i spróbuj upiec te niezwykle aromatyczne i kruche ciasteczka.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 250 g masła, schłodzonego
- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 żółtko
- Dodatkowo:
- 1 białko do posmarowania
- cukier kryształ – gruby- do posypania
Kruche ciasteczka śmietankowe – jak zrobić?
- Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto a następnie rozwałkować, podsypując mąką. Wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka o dowolnych kształtach.
Białko roztrzepać. Przed pieczeniem posmarować ciasteczka białkiem, posypać cukrem kryształem, mocno przyklejając go do ciastek (lub „maczać” ciasteczka w cukrze rozsypanym na płytkim talerzu). - Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp 180 stopni ok 15-17 minut, do lekkiego zrumienienia. Wystudzić na kratce. Ciasteczka można przechowywać do 7 dni. Smacznego 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasteczka na kwaśnej śmietanie można szybko wykrawać i wkładać do piekarnika, aby nie topniało masło.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasteczka ,,orzeszki''
Następny przepis: Kruche ciasteczka serowe z jabłkiem