Kruche ciasteczka ,,orzeszki''

Kruche ciasteczka ,,orzeszki”

Przygotujmy się na wyjątkowy smakowity moment z kruchymi ciasteczkami „orzeszki”. Te maleńkie, lekko solone przysmaki, są nie tylko idealne na deser po obiedzie, ale również idealnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu czy spotkaniu ze znajomymi. Tworząc te ciasteczka, nie dość, że doświadczysz ich wyjątkowego, kruchego smaku, to dodatkowo zaskoczysz swoich bliskich nietypowym wyglądem, który przypomina małe orzeszki. Delikatność i bogactwo tych ciasteczek, to efekt zarówno wyselekcjonowanych składników, jak i starannego procesu przygotowania. Cieszmy się smakiem niezastąpionych, kruchych ciasteczek „orzeszki”. Przepis jest prosty, a rezultat… zachwyca!

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • Na krem:
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • pół szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Kruche ciasteczka ,,orzeszki” – jak zrobić?

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę chłodzimy w lodówce około pół godziny.
  2. Wylepianie foremek: Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia orzeszków, nakłuwamy widelcem.
  3. Do pieczenia: Układamy na blaszce do pieczenia.
  4. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 15-20 minut. Upieczone zdejmujemy z foremek i studzimy.
  5. Krem: Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy, przykrywamy talerzem i odstawiamy na kilka minut żeby orzechy wchłonęły cały płyn. Następnie odkrywamy i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i ucieramy, dajemy orzechy i dokładnie ucieramy.
  6. Przekładanie: Gotowym kremem nadziewamy połówki orzeszków i zlepiamy.
  7. Podanie: Gotowe podajemy i smacznego życzę.

xxxx – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 30 przełożonych orzeszków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem
Następny przepis: Kruche ciasteczka śmietankowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode