Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 20 dag masła lub margaryny
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru pudru
- Dodatkowo:
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- cukier puder do oprószenia ciasteczek
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego
Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem – jak zrobić?
-
1.
Mąkę, cukier puder i masło lub margarynę przekładamy do miski, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
-
2.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą foremek w kształcie serca wycinamy ciasteczka, w połowie nich robimy dziurki, następnie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
-
3.
Ciasteczka pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 do zrumienienia, pilnujemy ponieważ szybko się przypalają. Upieczone dokładnie studzimy.
-
4.
Ciasteczka przekładamy dżemem jedno całe i jedno z dziurką. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
-
5.
Smacznego życzę.
Słowa kluczowe: rozpływające się w ustach kruche ciasteczka, przepis na ciasto z samych żółtek, ciasto z samymi żółtkami, kruche ciasteczka z żółtek, ciastka z żółtek, ciasto z żółtek
xxxx – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN (i nie tylko)
Następny przepis: Kruche ciasteczka ,,orzeszki''