KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE
Zachęcamy do spróbowania przepisu na kruche ciasteczka migdałowe. Znakomite, delikatnie rozpływające się w ustach, z nutą wyjątkowego smaku migdałów. Idealne do kawy, herbaty, a nawet samodzielnie jako deser. Są one wyjątkowo proste do przygotowania, a wszystko co potrzebujesz, to kilka podstawowych składników i mielone migdały. Te kruche ciasteczka z migdałami nie tylko zadowolą twoje podniebienie, ale także zachwycą ich eleganckim wyglądem. Idealne na specjalne okazje, spotkania z przyjaciółmi czy po prostu jako słodki przerywnik w ciągu dnia. Zapraszamy do odkrycia tego wyjątkowego smaku ciasteczek z mielonymi migdałami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g masła (1 kostka)
- 10 dag cukru kryształ
- 2 żółtka
- 35 dag mąki pszennej
- 10 dag mielonych migdałów
- 1 łyżka cukru migdałowego
- Dekoracja: zmielone migdały lub cukier kryształ
Kruche ciasteczka migdałowe – jak zrobić?
- Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia.
- Migdały bardzo drobno zmielić.
- Do przesianej mąki dodać zmielone migdały, cukier i cukier migdałowy – wymieszać.
- Dodać żółtka i margarynę, zagnieść ciasto do momentu połączenia składników.
- Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schłodzić około 1 godziny w lodówce.
- Ciasto rozwałkować na placku o grubości 0,5 cm i wycinać dowolne kształty.
- Ciasteczka układać ciasno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każde ciasteczko smarować roztrzepanym jajkiem i posypać zmielonymi migdałami lub cukrem.
- Wkładać do nagrzanego piekarnika.
- Piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C.
Słowa kluczowe: kruche ciasteczka z migdałami, ciasteczka z mielonych migdałów.
Porady – dodatkowe informacje
– Jeśli mamy migdały ze skórką, łatwo ją zdejmiemy jeśli zalejemy je wrzątkiem i odstawimy na około 5 minut, a następnie zdejmujemy skórkę. Migdały schładzamy wodą i odcedzamy.
– Jeśli chcemy posiekać migdały na desce, łatwiej nam będzie, jeśli wcześniej posypujemy deskę cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kruche ciasteczka kakaowe
Następny przepis: KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN (i nie tylko)