KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE

KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Zachęcamy do spróbowania przepisu na kruche ciasteczka migdałowe. Znakomite, delikatnie rozpływające się w ustach, z nutą wyjątkowego smaku migdałów. Idealne do kawy, herbaty, a nawet samodzielnie jako deser. Są one wyjątkowo proste do przygotowania, a wszystko co potrzebujesz, to kilka podstawowych składników i mielone migdały. Te kruche ciasteczka z migdałami nie tylko zadowolą twoje podniebienie, ale także zachwycą ich eleganckim wyglądem. Idealne na specjalne okazje, spotkania z przyjaciółmi czy po prostu jako słodki przerywnik w ciągu dnia. Zapraszamy do odkrycia tego wyjątkowego smaku ciasteczek z mielonymi migdałami.

Składniki:

  • 250 g masła (1 kostka)
  • 10 dag cukru kryształ
  • 2 żółtka
  • 35 dag mąki pszennej
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 1 łyżka cukru migdałowego
  • Dekoracja: zmielone migdały lub cukier kryształ

Kruche ciasteczka migdałowe – jak zrobić?

  1. Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia.
  2. Migdały bardzo drobno zmielić.
  3. Do przesianej mąki dodać zmielone migdały, cukier i cukier migdałowy – wymieszać.
  4. Dodać żółtka i margarynę, zagnieść ciasto do momentu połączenia składników.
  5. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schłodzić około 1 godziny w lodówce.
  6. Ciasto rozwałkować na placku o grubości 0,5 cm i wycinać dowolne kształty.
  7. Ciasteczka układać ciasno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Każde ciasteczko smarować roztrzepanym jajkiem i posypać zmielonymi migdałami lub cukrem.
  9. Wkładać do nagrzanego piekarnika.
  10. Piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C.

Słowa kluczowe: kruche ciasteczka z migdałami, ciasteczka z mielonych migdałów.

Porady – dodatkowe informacje

– Jeśli mamy migdały ze skórką, łatwo ją zdejmiemy jeśli zalejemy je wrzątkiem i odstawimy na około 5 minut, a następnie zdejmujemy skórkę. Migdały schładzamy wodą i odcedzamy.

– Jeśli chcemy posiekać migdały na desce, łatwiej nam będzie, jeśli wcześniej posypujemy deskę cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kruche ciasteczka kakaowe
Następny przepis: KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN (i nie tylko)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode