Kruche ciasteczka cytrynowe

Kruche ciasteczka cytrynowe

Przed nami przepis na kruche ciasteczka cytrynowe, które zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To propozycja dla wszystkich wielbicieli słodkich przekąsek z lekkim, orzeźwiającym akcentem. Wyjątkowa cytrynowa nuta dodaje im charakteru i sprawia, że ciasteczka są odpowiednim wyborem na każdą porę roku. Ich kruche ciasto cytrynowe to kwintesencja słodko-kwasowego smaku, który nie zostawia nikogo obojętnym. Warto spróbować tego przepisu na ciastka cytrynowe, bo jest prosty, szybki i nie wymaga wiele składników. Kruche ciastka cytrynowe to idealna propozycja na domowe słodkości, które cieszą oczy i podniebienie.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z cytryny według uznania
  • 1 łyżeczka startej na drobnych oczkach skórki z cytryny
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Kruche ciasteczka cytrynowe – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kule i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut do schłodzenia.
  2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wałkujemy bardzo cieniutkie ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  3. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut do zrumienienia.
  4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego.

Kruche ciasteczka cytrynowe – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasteczka cynamonowo-imbirowe
Następny przepis: Kruche ciasteczka babuni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode