Kruche ciasteczka cytrynowe
Przed nami przepis na kruche ciasteczka cytrynowe, które zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To propozycja dla wszystkich wielbicieli słodkich przekąsek z lekkim, orzeźwiającym akcentem. Wyjątkowa cytrynowa nuta dodaje im charakteru i sprawia, że ciasteczka są odpowiednim wyborem na każdą porę roku. Ich kruche ciasto cytrynowe to kwintesencja słodko-kwasowego smaku, który nie zostawia nikogo obojętnym. Warto spróbować tego przepisu na ciastka cytrynowe, bo jest prosty, szybki i nie wymaga wiele składników. Kruche ciastka cytrynowe to idealna propozycja na domowe słodkości, które cieszą oczy i podniebienie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 15 dag masła
- 1 jajko
- pół szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z cytryny według uznania
- 1 łyżeczka startej na drobnych oczkach skórki z cytryny
- Dodatkowo:
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Kruche ciasteczka cytrynowe – jak zrobić?
- Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kule i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut do schłodzenia.
- Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wałkujemy bardzo cieniutkie ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut do zrumienienia.
- Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego.
Kruche ciasteczka cytrynowe – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasteczka cynamonowo-imbirowe
Następny przepis: Kruche ciasteczka babuni