Kruche ciasteczka cynamonowo-imbirowe

Kruche ciasteczka cynamonowo-imbirowe

Kruche ciasteczka cynamonowo-imbirowe to doskonały wybór na deser lub podwieczorek. Zawierają dwa z najbardziej lubianych dodatków do ciast i wypieków – cynamon i imbir, które razem tworzą niepowtarzalny smak i aromat. Przepis na te ciasteczka to spojenie prostoty wykonania z wyrafinowanym smakiem. Dodatek imbiru dodaje im wyrazistości i nieco pikanterii, a cynamon wprowadza ciepłe, korzenne nuty. Są kruche w smaku i idealnie pasują do popołudniowej herbaty czy kawy. Ich przygotowanie jest proste, dzięki czemu nawet osoby zaczynające swoją przygodę z wypiekami, poradzą sobie z ich wykonaniem.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • półtorej łyżeczki mielonego cynamonu
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Kruche ciasteczka cynamonowo-imbirowe – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.
  3. Następnie ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady – Dodatkowe informacje

Z przepisu wyszło mi 3 blaszki ciasteczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KRUCHE CIASTECZKA
Następny przepis: Kruche ciasteczka cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode