Kruche ciasteczka cynamonowo-imbirowe
Kruche ciasteczka cynamonowo-imbirowe to doskonały wybór na deser lub podwieczorek. Zawierają dwa z najbardziej lubianych dodatków do ciast i wypieków – cynamon i imbir, które razem tworzą niepowtarzalny smak i aromat. Przepis na te ciasteczka to spojenie prostoty wykonania z wyrafinowanym smakiem. Dodatek imbiru dodaje im wyrazistości i nieco pikanterii, a cynamon wprowadza ciepłe, korzenne nuty. Są kruche w smaku i idealnie pasują do popołudniowej herbaty czy kawy. Ich przygotowanie jest proste, dzięki czemu nawet osoby zaczynające swoją przygodę z wypiekami, poradzą sobie z ich wykonaniem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- pół szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 15 dag masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- półtorej łyżeczki mielonego cynamonu
- Dodatkowo:
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Kruche ciasteczka cynamonowo-imbirowe – jak zrobić?
- Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.
- Następnie ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Porady – Dodatkowe informacje
Z przepisu wyszło mi 3 blaszki ciasteczek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KRUCHE CIASTECZKA
Następny przepis: Kruche ciasteczka cytrynowe