Kruche ciasteczka babuni

Kruche ciasteczka babuni

Kruche ciasteczka babuni to przepis, który przywołuje najpiękniejsze dziecięce wspomnienia. Te małe kęsy pierniczków o nostalgicznej nucie smaku i aromatu, to klasyka świątecznego stołu, choć doskonale smakują o każdej porze roku. Tą recepturą sprawisz radość zarówno najmłodszym, jak i dorosłym członkom rodziny. Prosty zestaw składników, wśród których główne role grają masło, jajka, cukier i mąka, pozwalają na przygotowanie tych kruszących się w ustach ciasteczek w zaciszu domowego zacisza. To idealna propozycja na wspólne pieczenie z dziećmi. Zainspiruj się tym przepisem i przywołaj smak beztroski i dzieciństwa.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 300 g masła
  • 5 łyżek kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • słoiczek powideł śliwkowych

Kruche ciasteczka babuni – jak zrobić?

  1. Mąkę, żółtka, 3/4 szklanki cukru pudru, kakao, masło oraz sodę mieszamy ugniatając dokładnie. Gdy uzyskamy jednolitą masę, ciasto owijamy folią i wstawiamy na około półtorej godziny do lodówki.
  2. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy. Wycinamy z niego (np. szklanką) kółka. W połowie ciasteczek za pomocą foremki wycinamy dowolny kształt (np. serduszka).
  3. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Na pełne ciastka nakładamy powidła śliwkowe i przykrywamy ciastkiem „z dziurką”.
  5. Dekorujemy przesianym cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: ciasteczka babuni

ciasteczka babuni – dodatkowe informacje

Ciastka na wierzchu można też polać lukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasteczka cytrynowe
Następny przepis: Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode