Kruche ciasteczka babuni
Kruche ciasteczka babuni to przepis, który przywołuje najpiękniejsze dziecięce wspomnienia. Te małe kęsy pierniczków o nostalgicznej nucie smaku i aromatu, to klasyka świątecznego stołu, choć doskonale smakują o każdej porze roku. Tą recepturą sprawisz radość zarówno najmłodszym, jak i dorosłym członkom rodziny. Prosty zestaw składników, wśród których główne role grają masło, jajka, cukier i mąka, pozwalają na przygotowanie tych kruszących się w ustach ciasteczek w zaciszu domowego zacisza. To idealna propozycja na wspólne pieczenie z dziećmi. Zainspiruj się tym przepisem i przywołaj smak beztroski i dzieciństwa.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- 300 g masła
- 5 łyżek kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- słoiczek powideł śliwkowych
Kruche ciasteczka babuni – jak zrobić?
- Mąkę, żółtka, 3/4 szklanki cukru pudru, kakao, masło oraz sodę mieszamy ugniatając dokładnie. Gdy uzyskamy jednolitą masę, ciasto owijamy folią i wstawiamy na około półtorej godziny do lodówki.
- Po schłodzeniu ciasto wałkujemy. Wycinamy z niego (np. szklanką) kółka. W połowie ciasteczek za pomocą foremki wycinamy dowolny kształt (np. serduszka).
- Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Na pełne ciastka nakładamy powidła śliwkowe i przykrywamy ciastkiem „z dziurką”.
- Dekorujemy przesianym cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: ciasteczka babuni
ciasteczka babuni – dodatkowe informacje
Ciastka na wierzchu można też polać lukrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasteczka cytrynowe
Następny przepis: Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek