KRUCHE CIASTECZKA

KRUCHE CIASTECZKA

Kruche ciasteczka to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych słodkości, jakie można przygotować w domu. Wyróżniają się swoją delikatną strukturą i subtelnym smakiem, który stanowi doskonałe połączenie słodkości z odrobiną wanilii. Dzisiaj zapraszam do odkrycia sekretu kruchych ciasteczek na margarynie, które swoją prostotą wykonania zdobędą serca i podniebienia każdego łasucha. Korzystając z margaryny zamiast masła, nasze ciasteczka będą lekkie, a jednocześnie zachowają swoją kruchą konsystencję. Czy gotowi na przygodę z autentycznymi, domowymi kruchymi ciasteczkami z margaryną?

Składniki:

  • PRZEPIS NA OKOŁO 100 CIASTEK:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Kruche ciasteczka na margarynie – jak zrobić?

  1. Do mąki dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki wymieszać ręką.
  2. Po wymieszaniu suchych składników dodajemy margarynę (wysiekać margarynę), żółtka i śmietanę. Żółtka wymieszać ze śmietaną nożem.
  3. Zagniatamy ciasto do momentu, aż przestanie się kleić do rąk.
  4. Rozwałkowujemy ciasto na 0,5 cm i wycinamy różne kształty.
  5. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut.

Krucze ciasteczka – dodatkowe informacje

Ciastka możemy przed pieczeniem posypać cukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KRUCHE BABECZKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI.
Następny przepis: Kruche ciasteczka cynamonowo-imbirowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode