KRUCHE CIASTECZKA
Kruche ciasteczka to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych słodkości, jakie można przygotować w domu. Wyróżniają się swoją delikatną strukturą i subtelnym smakiem, który stanowi doskonałe połączenie słodkości z odrobiną wanilii. Dzisiaj zapraszam do odkrycia sekretu kruchych ciasteczek na margarynie, które swoją prostotą wykonania zdobędą serca i podniebienia każdego łasucha. Korzystając z margaryny zamiast masła, nasze ciasteczka będą lekkie, a jednocześnie zachowają swoją kruchą konsystencję. Czy gotowi na przygodę z autentycznymi, domowymi kruchymi ciasteczkami z margaryną?
Piotr Zieliński
Składniki:
- PRZEPIS NA OKOŁO 100 CIASTEK:
- 1 kg mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 proszek do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Kruche ciasteczka na margarynie – jak zrobić?
- Do mąki dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki wymieszać ręką.
- Po wymieszaniu suchych składników dodajemy margarynę (wysiekać margarynę), żółtka i śmietanę. Żółtka wymieszać ze śmietaną nożem.
- Zagniatamy ciasto do momentu, aż przestanie się kleić do rąk.
- Rozwałkowujemy ciasto na 0,5 cm i wycinamy różne kształty.
- Pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut.
Krucze ciasteczka – dodatkowe informacje
Ciastka możemy przed pieczeniem posypać cukrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KRUCHE BABECZKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI.
Następny przepis: Kruche ciasteczka cynamonowo-imbirowe