Kruche babeczki z orzechowym kremem
Zachwyć swoich gości i dzieci własnoręcznie przygotowanymi kruchymi babeczkami z orzechowym kremem. Te wspaniałe, delikatne i pyszne wypieki, to kwintesencja domowego pieczenia. Są idealne na wszelkiego rodzaju imprezy, ale również stanowią doskonałą przekąskę do popołudniowej kawy czy herbaty. Składniki potrzebne do ich przygotowania są łatwo dostępne, a sama receptura jest prosta i niezbyt czasochłonna. Główną atrakcją tych słodkości jest bez wątpienia krem orzechowy, który doda babeczkom niepowtarzalnego smaku i aksamitnej struktury. Przygotuj się na prawdziwe kulinarne doznania!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania ciasta podczas wałkowania
- 1/2 szklanki cukru pudru
- Sól do smaku
- 1 kostka margaryny- u mnie Kasia
- 3 żółtka
- Masło stopione do foremek
- Składniki kremu:
- 2/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki gorącego mleka do orzechów
- 450 ml mleka do budyniu
- 25 dag masła
- 1 budyń śmietankowy
- 2/3 szklanki cukru pudru
- Olejek migdałowy
- Do dekoracji: posypka czekoladowa, zmielone orzechy włoskie
Kruche babeczki z orzechowym kremem – jak zrobić?
- Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać schłodzony tłuszcz, posiekać szybko nożem by ciasto przypominało kruszonkę. Następnie dodać żółtka, sól do smaku, zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce około 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką. Foremką do ciastek wycinać kółka o trochę większej średnicy niż średnica foremek. Wylepić foremki natłuszczone stopionym masłem. Piec na złoty kolor w temp. 190 stopni około 20 minut.
- Budyń ugotować bez cukru według przepisu na opakowaniu w 450 ml mleka, wystudzić pod przykryciem.
- Orzechy zalać gorącym mlekiem, przykryć. Po 10 minutach wymieszać.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń i orzechy, ucierać powoli na jednolity krem.
- Na koniec ucierania dodać kilka kropli olejku migdałowego.
- Kremem wypełnić babeczki, posypać zmielonymi orzechami i posypką czekoladową, schłodzić.
Kruche babeczki z orzechowym kremem – dodatkowe informacje
Do dekoracji można użyć rodzynek. Orzechy przed zmieleniem dobrze jest podsmażyć na suchej patelni. Margarynę można zastąpić masłem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche babeczki z pastą jajeczną
Następny przepis: Kruche babeczki z serem białym