Kruche babeczki z orzechowym kremem

Kruche babeczki z orzechowym kremem

Zachwyć swoich gości i dzieci własnoręcznie przygotowanymi kruchymi babeczkami z orzechowym kremem. Te wspaniałe, delikatne i pyszne wypieki, to kwintesencja domowego pieczenia. Są idealne na wszelkiego rodzaju imprezy, ale również stanowią doskonałą przekąskę do popołudniowej kawy czy herbaty. Składniki potrzebne do ich przygotowania są łatwo dostępne, a sama receptura jest prosta i niezbyt czasochłonna. Główną atrakcją tych słodkości jest bez wątpienia krem orzechowy, który doda babeczkom niepowtarzalnego smaku i aksamitnej struktury. Przygotuj się na prawdziwe kulinarne doznania!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania ciasta podczas wałkowania
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Sól do smaku
  • 1 kostka margaryny- u mnie Kasia
  • 3 żółtka
  • Masło stopione do foremek
  • Składniki kremu:
  • 2/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki gorącego mleka do orzechów
  • 450 ml mleka do budyniu
  • 25 dag masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • Olejek migdałowy
  • Do dekoracji: posypka czekoladowa, zmielone orzechy włoskie

Kruche babeczki z orzechowym kremem – jak zrobić?

  1. Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać schłodzony tłuszcz, posiekać szybko nożem by ciasto przypominało kruszonkę. Następnie dodać żółtka, sól do smaku, zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce około 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką. Foremką do ciastek wycinać kółka o trochę większej średnicy niż średnica foremek. Wylepić foremki natłuszczone stopionym masłem. Piec na złoty kolor w temp. 190 stopni około 20 minut.
  2. Budyń ugotować bez cukru według przepisu na opakowaniu w 450 ml mleka, wystudzić pod przykryciem.
  3. Orzechy zalać gorącym mlekiem, przykryć. Po 10 minutach wymieszać.
  4. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
  5. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń i orzechy, ucierać powoli na jednolity krem.
  6. Na koniec ucierania dodać kilka kropli olejku migdałowego.
  7. Kremem wypełnić babeczki, posypać zmielonymi orzechami i posypką czekoladową, schłodzić.

Kruche babeczki z orzechowym kremem – dodatkowe informacje

Do dekoracji można użyć rodzynek. Orzechy przed zmieleniem dobrze jest podsmażyć na suchej patelni. Margarynę można zastąpić masłem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche babeczki z pastą jajeczną
Następny przepis: Kruche babeczki z serem białym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode