Kruche babeczki z kremem kawowym
Wpuść do swojej kuchni odrobinę magii i zacznij piec kruche babeczki z kremem kawowym. Przygotuj się na smakowitą przygodę, która zaczyna się od idealnie kruchego ciasta, a kończy na gładkim, kremowym nadzieniu o wyraźnym posmaku kawy. Te wyróżniające się babeczki są idealne na specjalne okazje, ale także na nieformalny deser po obiedzie. Zapach świeżo upieczonych babeczek i aromat kawy, który unosi się w kuchni, jest niezapomniany. Babeczki z kremem kawowym to nie tylko smak, ale też przyjemność dla oka. Dodaj do nich ulubione posypki lub owoce, aby nadać im indywidualny charakter.
admin
Składniki:
- Krucze babeczki:
-1/2 kg mąki
-25 dag masła
-1 szkl. mleka
-1 całe jajko
-2 żółtka
-1 żółtko
-1/2 szkl. cukru
-cukier waniliowy
-1 łyżeczka mąki pszennej
-1/2 szkl. cukru pudru
-25 dag masła
-2 łyżki śmietany
Kruche babeczki z kremem kawowym – jak zrobić?
-
CIASTO:
- UTRZEĆ MASŁO DODAJĄC CUKIER I CUKIER WANILIOWY A NASTĘPNIE JAJKO I ŻÓŁTKO. UTRZEĆ NA GŁADKĄ MASĘ. PRZESIAĆ MĄKĘ DODAĆ MASĘ I MĄKĘ SZYBKO ZAROBIĆ. CIASTO ZOSTAWIĆ W LODÓWCE NA 30 MINUT. POSMAROWANE FOREMKI WYKLEJAĆ CIASTEM PIEC W TEMP 180 STOPNI 15 – 20 MINUT NA ZŁOTY KOLOR. PO UPIECZENIU WYSTUDZIĆ.
-
MASA:
- KAWĘ ZAPARZYĆ MLEKIEM PO 10 MINUTACH PRZECEDZIĆ. UTRZEĆ ŻÓŁTKA Z CUKREM, DODAĆ MĄKĘ. MASĘ Z ŻÓŁTEK POŁĄCZYĆ Z KAWĄ I DOKŁADNIE MIESZAJĄC GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU 5 MINUT. WYSTUDZIĆ. UTRZEĆ MASŁO I UCIERAJĄC DODAWAĆ UGOTOWANA MASĘ PRZYGOTOWANĄ MASĄ WYPEŁNIAĆ BABECZKI. WYSTARCZA NA OK 30 SZTUK
Słowa kluczowe: babeczki z kremem kawowym.
xxxx – dodatkowe informacje
Babeczki z kremem kawowym można ozdobić orzechami, rodzynkami lub posypać startą czekoladą. W wersji dla dorosłych do ucieranej masy możemy dodać trochę alkoholu. Dla dzieci można ozdobić kolorowymi cukierkami lub kawałkami galaretki. Przepyszny deser dla dorosłych i dzieci. Znakomity pomysł na wszelkiego rodzaju przyjęcia lub w niedzielę do kawy 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KRUCHE BABECZKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM
Następny przepis: Kruche babeczki z pastą jajeczną