Królewska Szarlotka

Królewska Szarlotka

Królewska szarlotka to danie, które zawsze przyciąga uwagę na stołach wielu polskich domów. Jest to niezwykle pyszna, staropolska szarlotka, której receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Zarówno chrupiąca masa ciastowa, jak i delikatne jabłka, tworzą doskonały kontrast smaków i aromatów. Idealny przepis dla wszystkich miłośników tej tradycyjnej potrawy. Szarlotka ta jest na tyle duża, że wystarczy na większą rodzinę lub spotkanie ze znajomymi. Przepis na dużą blachę pozwala przyrządzić tym razem pyszny jabłecznik. Szarlotka to kwintesencja pyszności, która zachwyci każdego. Jej aromat unosi się w całym domu, zachęcając do szybkiego zajrzenia do kuchni.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Nadzienie z jabłek:
  • 2 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka bułki tartej

Królewska szarlotka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jaja, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
  2. Nadzienie z jabłek: jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić w cienkie plasterki. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.
  3. Ułożenie ciasta: połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte lub pokrojone jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Ponakłuwać widelcem. Piec 45 min w 200 stopniach Celsjusza. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Królewska Szarlotka – dodatkowe informacje

Ciasto będzie bardziej kruche jeżeli dodamy łyżkę smalcu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Król karp w galarecie
Następny przepis: Królewski kalafior

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode