Krokiety z mięsem i warzywami
Tradycyjna polska kuchnia jest znana z prostych, ale satysfakcjonujących dań. Jeden z tych klasycznych przysmaków to krokiety z mięsem mielonym i warzywami, zrodzone z ducha zero waste – wykorzystują resztki niedzielnej pieczeni czy rosołu. Serwowane z gorącą barszczem, stanowią królewskie danie na zimne dni. Białe, puszyste ciasto, chroniące w swoim wnętrzu soczyste, aromatyczne farsze, skrada serce każdej osobie, która choć raz je próbowała. Nie znajdziemy lepszych na tradycyjne, polskie Święta czy spotkanie z rodziną!
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 250 g mąki
- szklanka mleka
- szklanka wody
- trochę soli
- ulubione zioła (TUTAJ: papryka słodka, majeranek)
- dwa jajka
- olej do smażenia
- FARSZ:
- 0,5 kg mięsa z rosołu
- 3 cebule
- kilka kawałków marchewek i pietruszki z rosołu
- sól, pieprz, olej
- jajko i bułka tarta do panierki
Krokiety z mięsem i warzywami – jak zrobić?
- Mięso z rosołu zmielić w maszynce raz. Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do mięsa. Warzywa także zmielić w maszynce, dołożyć do reszty. Doprawić solą, pieprzem i olejem, żeby farsz nie był za suchy.
- Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki.
- Na każdy naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu i składać w krokiety.
- Tak przygotowane krokiety panierować w jajku i bułce tartej a następnie smażyć na oleju na rumiano.
Krokiety z mięsem i warzywami – dodatkowe informacje
Najlepiej smakują z czerwonym barszczem instant firmy KNORR
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą
Następny przepis: Krokiety z mięsem indyka