Krokiety z mięsem i warzywami

Krokiety z mięsem i warzywami

Tradycyjna polska kuchnia jest znana z prostych, ale satysfakcjonujących dań. Jeden z tych klasycznych przysmaków to krokiety z mięsem mielonym i warzywami, zrodzone z ducha zero waste – wykorzystują resztki niedzielnej pieczeni czy rosołu. Serwowane z gorącą barszczem, stanowią królewskie danie na zimne dni. Białe, puszyste ciasto, chroniące w swoim wnętrzu soczyste, aromatyczne farsze, skrada serce każdej osobie, która choć raz je próbowała. Nie znajdziemy lepszych na tradycyjne, polskie Święta czy spotkanie z rodziną!

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 250 g mąki
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • trochę soli
  • ulubione zioła (TUTAJ: papryka słodka, majeranek)
  • dwa jajka
  • olej do smażenia
  • FARSZ:
  • 0,5 kg mięsa z rosołu
  • 3 cebule
  • kilka kawałków marchewek i pietruszki z rosołu
  • sól, pieprz, olej
  • jajko i bułka tarta do panierki

Krokiety z mięsem i warzywami – jak zrobić?

  1. Mięso z rosołu zmielić w maszynce raz. Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do mięsa. Warzywa także zmielić w maszynce, dołożyć do reszty. Doprawić solą, pieprzem i olejem, żeby farsz nie był za suchy.
  2. Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki.
  3. Na każdy naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu i składać w krokiety.
  4. Tak przygotowane krokiety panierować w jajku i bułce tartej a następnie smażyć na oleju na rumiano.

Krokiety z mięsem i warzywami – dodatkowe informacje

Najlepiej smakują z czerwonym barszczem instant firmy KNORR


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą
Następny przepis: Krokiety z mięsem indyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode