Krokiety z mięsem
Składniki:
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 szklanka wody mineralnej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- szczypta cukru
- Farsz:
- 500 g mięsa wieprzowego (szynka)
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1 płaska łyżka majeranku
- Dodatkowo (panierka):
- 2-3 jajka
- bułka tarta
Krokiety z mięsem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Farsz:
Mięso gotujemy z warzywami liściem i zielem do miękkości. Studzimy i mielimy przez maszynkę (mięso i warzywa). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy i dodajemy do mięsa, dokładnie mieszamy.
Nakładamy farsz na naleśniki (3-4 łyżki). Boki naleśników składamy do środka i zwijamy niezbyt ciasno w rulon by nie popękały.
Każdego naleśnika zanurzamy w roztrzepanych widelcem jajkach, a następnie w tartej bułce. Smażymy z każdej strony na oleju z dodatkiem masła, do zrumienienia (z każdej strony).
Podajemy z czerwonym barszczem lub ulubionym sosem.
Smacznego 😉
Słowa kluczowe: krokiety mięsne przepis, przepis na pyszne krokiety, krokiet przepis, przepis na dobre krokiety, krokiet z mięsem, pyszne krokiety, krokiety z mięsem farsz, krokiety mięsne, krokiety z mięsem wieprzowym, krokiety z mięsem przepis, farsz mięsny do krokietów, farsz na krokiety z mięsem, przepisy na krokiety z mięsem, przepis na krokiety z mięsem, krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem – dodatkowe informacje
Krokiety podajemy z barszczem lub ulubionym sosem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami
Następny przepis: Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą