Krewetki z grilla z ryżem
Krewetki z grilla z ryżem to przysmak, który przypomina o ciepłych letnich wieczorach spędzanych na świeżym powietrzu. To danie, które jest tak samo smakowite, jak proste do przygotowania. Królują w nim świeże krewetki, które pod wpływem ciepła z grilla zyskują wyjątkowo smakowity aromat. Towarzyszy im lekki, puszysty ryż, który doskonale komponuje się z krewetkami, tworząc idealne połączenie. Krewetki z grilla to klasyka, nad którą nie można przejść obojętnie. Ten przepis na krewetki z grilla jest niezwykle wyrafinowany, ale jednocześnie nieskomplikowany, dzięki czemu każdy amator gotowania z powodzeniem sobie z nim poradzi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg krewetek
- 1 cytryna
- pęczek pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku lub pasta czosnkowa
- 0.5 kostki rosołowej drobiowej
- masło
- Dodatkowo:
- Ryż wg mojego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ryz-z-groszkiem-konserwowym-4
Krewetki z grilla z ryżem – jak zrobić?
- Na grillu rozgrzewamy patelnię do grilowania. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokruszoną kostkę rosołową. Następnie dodajemy krewetki, wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka minut.
- Dodajemy sok z wyciśniętej cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Smażymy około 10 minut. Krewetki z grilla podajemy z ryżem z groszkiem konserwowym. Smacznego!
Krewetki z grilla z ryżem – dodatkowe informacje
Ryż można przygotować wcześniej. Do tego dania idealnie pasuje białe wino.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krewetki z czosnkiem, masłem i natką pietruszki
Następny przepis: Krojone kotlety