Kremowa zupa z pieczoną dynią, ziemniakami i marchewką

Kremowa zupa z pieczoną dynią, ziemniakami i marchewką

Czy jest coś lepszego na jesienne chłodne dni, niż kremowa zupa? Spróbuj naszej pysznej zupy krem z pieczoną dynią, ziemniakami i marchewką, która rozgrzewa, syci i dodaje energii. Połączenie tradycyjnych warzyw daje niesamowity efekt, zachwycając zarówno smakiem, jak i kremową konsystencją. Jesienne dynie, znakomita marchewka i sycące ziemniaki to kombinacja, która nigdy nie zawodzi. Ta zupa dyniowa z marchewką, stanie się z pewnością ulubionym daniem twoich bliskich, doskonale nadające się zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację. Przekonaj się sam jak krem z dyni i marchewki wprowadzi ciepło do twojego domu!

Składniki:

  • ok. 500 g dyni (po oczyszczeniu, u mnie Hokkaido ze skórką)
  • 1-2 średnie marchewki
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • kawałek korzenia pietruszki
  • mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki curry
  • ok. 1 – 1,2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1-2 łyżki śmietany lub trochę mleka (jeśli lubimy zabieloną zupę)
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól, ostra papryka, kurkuma
  • przyprawa do ziemniaków

Kremowa zupa z pieczoną dynią, ziemniakami i marchewką – jak zrobić?

  1. Dynię, marchew, ziemniaki myjemy, obieramy kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w grube plastry, a czosnek dzielimy w ząbki, obieramy i zostawiamy w całości. Warzywa układamy na tacce, skrapiamy dobrą oliwą z oliwek i posypujemy przyprawą do ziemniaków, pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 170-180 stopni piekarniku, warzywa powinny być upieczone do miękkości. Jeśli nasz piekarnik dysponuje funkcją grillowania, to możemy je podpiec jeszcze ok. 5-10 minut, dla uzyskania aromatu.
  2. Do gorącego wywaru dodajemy upieczone warzywa oraz curry. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy razem ok. 5 min, zestawiamy z ognia. Jeśli lubimy zabieloną zupę to dodajemy śmietanę lub mleko i przy pomocy blendera zamieniamy w krem. Jeśli lubimy rzadsze zupy to możemy dać więcej bulionu lub wody. W razie konieczności doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i podajemy.
  3. Posypujemy pestkami dyni. Możemy posypać startym żółtym serem lub parmezanem. Smacznego!

Uwaga: Ta kremowa zupa z dyni, ziemniakami i marchewką może również być przygotowana jako zupa dyniowa z marchewką lub krem z dyni i marchewki.

Kremowa zupa z pieczoną dynią, ziemniakami i marchewką – dodatkowe informacje

Jeśli zupę krem z dyni i ziemniaków zamierzamy zostawić na następny dzień, to po zmiksowaniu należy ją zagotować, aby się nie zepsuła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa-krem z pasternaku i pora
Następny przepis: zupa krem z marchewki i ziemniaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode