krem z cukinii

krem z cukinii

Wielbiciele wyrafinowanych dań na pewno polubią krem z cukinii. Ta prosta, lekka i wyjątkowo aromatyczna zupa to doskonały wybór na elegancki, letni obiad lub kolację. Cukinia to składnik nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Bogata w witaminy i minerały wspomaga trawienie, ułatwia odchudzanie i dba o kondycję skóry. Istnieje wiele technik, które pozwalają na zagęszczenie zupy krem, aby stała się bardziej sycąca. Ważne jest, aby podczas gotowania zachować delikatny smak cukinii, nie przytłaczając go silnymi, dominującymi aromatami. Krem z cukinii to smakowite danie, które z powodzeniem łączy w sobie lekkość i sytość.

Składniki:

  • Pęczek świeżej włoszczyzny
  • Duża cukinia
  • Kilka różyczek kalafiora
  • Kilka różyczek brokuła
  • Pół cebuli
  • Oliwa z oliwek
  • Sól ziołowa
  • Pieprz
  • Świeża natka pietruszki
  • Ziarenka smaku (obiecałam sobie ich nie używać, bo nie są zbyt zdrowe, ale do zupy cukiniowej są niezbędne, a to ze względu na mdły smak cukinii)
  • Inne przyprawy – wg uznania

Krem z cukinii – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. cukinia, cebula, oliwa przed podsmażeniem 1.
    -> kroimy cukinię i cebulę w kostkę i szklimy chwilkę na oliwie, następnie dorzucamy tą masę do wcześnieej obranej włoszczyzny, brokułów i kalafiora i zalanej wodą. Doprawiamy. Zupkę należy teraz zagotować. Czekamy, aż warzywa zrobią się miękkie i miksujemy całość blenderem tak długo, aż powstanie z tego konsystencja kremu. I gotowe:)

xxxx – dodatkowe informacje

Można krem zagęścić śmietaną lub jogurtem, natomiast ja staram się zrobić zupę na tyle gęstą, że nie jest już koniecznie dodawanie zagęszczaczy.

Fajnie smakuje, jeśli zetrzemy trochę żółtego sera i dorzucimy do zupy. Ja jednak jestem na diecie, więc zrezygnowałam z tego pomysłu.

Podajemy z grzankami, najlepiej czosnkowymi, ja natomiast tym razem postawiłam obok sucharki. Zupa jest PYSZNA


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem z brokułami i indykiem dla dzieci
Następny przepis: Krem z brokułów z migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode