Krem z brokułami i indykiem dla dzieci
Krem z brokułami i indykiem dla dzieci to idealny sposób na podanie małym smakoszom warzyw i mięsa w atrakcyjnej, lekkostrawnej formie. Niezwykle prosta do przygotowania, a jednocześnie pozytywnie wpływająca na rozwój dziecka. Brokuły są bogate w witaminy, szczególnie witaminę C i kwas foliowy – bardzo istotne składniki diety malucha. Indyk zaś, to źródło białka niezbędnego dla prawidłowego wzrostu. Składniki są starannie dobrane tak, aby zapewnić jak najlepsze wartości odżywcze oraz smak, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym maluchom.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 50 gramów mięsa z udźca indyka
- 300 ml wody
- mała marchewka
- 1 łodyga selera naciowego z liśćmi
- 1 cm kawałek z białej części pora
- 4 łyżki ugotowanego makaronu łazanki
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- posiekany koperek
- 3 duże różyczki brokuła
Krem z brokułami i indykiem dla dzieci – jak zrobić?
- Gotujemy wywar z mięsa i warzyw. Kiedy indyk jest miękki, wyciągamy seler i wrzucamy brokuła a po ok.10 minutach wyciągamy mięso. Wywar z warzywami blendujemy.
- Na talerze wykładamy pokrojone drobno mięso i makaron, wlewamy zupę i dekorujemy jogurtem i koperkiem.
Krem z brokułów dla dzieci – dodatkowe informacje
Zawsze dzielę udziec indyka na porcje ok.50 gram i takie mrożę aby mieć gotową ilość mięsa na obiad dla maluszka.