Krem z borowików

Krem z borowików

Delektuj się smakiem lasu prosto na Twoim talerzu dzięki temu wyrafinowanemu przepisowi na krem z borowików. Ten aksamitny, bogaty daniem będzie idealny na rozgrzewający lunch lub elegancką zupę przystawkową do kolacji. Krem z borowików jest nie tylko niezwykle smaczny, ale także prosty do przygotowania. Możesz użyć zarówno świeżych borowików, jak i mrożonych, co czyni go idealnym daniem na cały rok. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem grzybów, czy szukasz nowego przepisu na zupę, krem z borowików na pewno będzie twoim nowym ulubieńcem.

Składniki:

  • 60 dag świeżych lub mrożonych grzybów borowików
  • 2 cebule
  • 50 g masła czosnkowego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 10 dag serka topionego z pieczarkami
  • 100 ml płynnej śmietany
  • 1 łyżka startego selera
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do posypania

Krem z borowików – jak zrobić?

  1. Przygotowanie 1.
    Grzyby oczyścić opłukać pokroić na kawałki. (Kilka plasterków zostawić do dekoracji) Obraną cebulę posiekać drobno. W garnku rozgrzać masło, wsypać cebulę zeszklić, po chwili dodać starty na tarce seler, oraz borowiki, całość smażyć 5-6 minut.
  2. Przygotowanie 2.
    Po czym zalać gorącym bulionem warzywnym i gotować około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, na kilka minut przed końcem gotowania dodać serek topiony, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, zagotować, zestawić z ognia. Odłożone plasterki borowików uprażyć na patelni z niewielka ilością oliwy. Zupę rozlać na talerze, udekorować borowikami oraz posypać natką. Podawać.

Krem z borowików – dodatkowe informacje

Jesli zupę gotujemy z mrożonych grzybów, borowiki dodajemy do zupy bez rozmrażania.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem Speculoos
Następny przepis: Krem z brokułami i indykiem dla dzieci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode