Krem Speculoos

Krem Speculoos

Kochasz ciasteczka speculoos? Jeżeli tak, to z pewnością pokochasz ten przepis na domowy Krem Speculoos! Ten pyszny, słodki smarowidło z aromatycznymi ciasteczkami speculoos to prawdziwa gratka dla miłośników tego belgijskiego przysmaku. Swój smak zawdzięcza unikalnej mieszance przypraw takich jak cynamon, imbir, goździki, pieprz i gałka muszkatołowa, które nadają ciasteczkom speculoos ich charakterystycznego smaku. Krem Speculoos jest idealny do pieczywa na śniadanie, ale również doskonale sprawdzi się jako dodatek do deserów czy gofrów. Zrób swoje poranki jeszcze słodsze i poczuj smak Belgii bez wychodzenia z domu!

Składniki:

  • 150 g ciastek Speculoos
  • 60 g miodu
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju kokosowego, lekko podgrzanego
  • 90 g posiekanej, białej czekolady

Krem speculoos – jak zrobić?

  1. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w 150 st.C przez około 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i umieścić w malakserze. Zmiksować na pył. W garnuszku umieścić miód, mleko i cukier trzcinowy. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i miodu. Gorącą mieszankę przelać do zmiksowanych ciastek i ponownie zmiksować do powstania jednolitej pasty. Od razu wsypać posiekaną, białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Na koniec dodać olej kokosowy i ponownie wymieszać. Tak przygotowany krem przełożyć do słoiczków. Smacznego! (inspiracja/źródło: Moje Wypieki)

Speculoos Krem – Dodatkowe informacje

Przepis na dwa małe słoiczki.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem w bobu
Następny przepis: Krem z borowików

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode