Krem selerowo-porowy
Krem selerowo-porowy to niezwykła propozycja na pyszną, lekką oraz pożywną zupę. Jest niezwykle prosty do wykonania, a składniki, które zawiera są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Swoją niepowtarzalną, kremową konsystencję oraz wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu selerów i porów, które stanowią główne składniki tej zupy. Przepis na krem selerowo-porowy to prawdziwe odkrycie dla miłośników zdrowych, domowych obiadów, które są nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne i pełne wartości odżywczych. Idealny na każdą porę roku i każdy typ diety. Sprawdź sam!
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 duży seler
- 2 pory
- 2 ziemniaki
- litr wody
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny 3 łyżki
- mascarpone 200 g
Krem selerowo-porowy – jak zrobić?
- Na maśle przesmażamy pokrojone w kostkę warzywa- seler, ziemniaki oraz pory. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Zupę zaprawiamy serkiem mascarpone. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta, rozrzedzamy odrobiną wody. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni oraz octem balsamicznym. Smacznego!
Krem selerowo-porowy – dodatkowe informacje
Zupa porowo-selerowa można również przygotować na domowym wywarze warzywnym. Fajnie smakuje z grzanką, chipsami warzywnymi czy kawałkiem kulebiaka.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krem śmietanowy z mascarpone
Następny przepis: Krem słonecznikowy