krem paprykowy z pulpetami

krem paprykowy z pulpetami

Przepis na krem paprykowy z pulpetami, to idealna propozycja na smaczny, sycący posiłek. Wyjątkowy smak owej zupy zaczerpuje od papryki, która nadaje jej niepowtarzalny, delikatnie pikantny aromat. Dodatek pulpetów sprawia, że danie jest bardziej sycące i stanowi doskonałe źródło białka. Warto wspomnieć, że pulpety można przygotować samemu, według ulubionego przepisu, co daje jeszcze więcej możliwości personalizacji tej potrawy. Krem paprykowy z pulpetami stanowi doskonałą propozycję nie tylko na rodzinny obiad, ale także na przyjęcie dla znajomych.

Składniki:

  • 3-4 duże papryki czerwone
  • 2 duże cebule
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 l bulionu mięsnego
  • 1 spora marchewka
  • 1/2 sporej pietruszki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • odrobina bułki tartej (opcjonalnie, gdyby masa na pulpety była za luźna)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 7-8 listków bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 jajko
  • szczypta wędzonej papryki
  • olej do smażenia
  • 100 g startego sera
  • śmietana 18%
  • 1 łyżka masła
  • *malutkie op. kukurydzy i groszku konserwowego, bądź mieszanka meksykańska do posypania zupy

Krem paprykowy z pulpetami – jak zrobić?

  1. Warzywa obrać. Cebulę i i czosnek drobno pokroić i część podsmażyć na łyżce masła.Pozostałą część zostawić do pulpetów. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do cebuli i czosnku.Dodać ziele angielskie i liść laurowy.Podsmażyć,aż zmięknie. W międzyczasie marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kiedy papryka i cebula zmiękną przełożyć do większego garnka,zalać bulionem,dodać marchew i pietruszkę i gotować na wolnym ogniu ok. 30-40 min. Pod koniec gotowania doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem, wyjąć ziele i liście laurowe i zblendować lub przetrzeć przez sito. Potem zaprawić śmietaną i zagotować raz jeszcze.
  2. Mięso wymieszać z cebulą i czosnkiem, dodać jajko i posiekaną pietruszkę. W razie, gdyby masa na pulpety była zbyt „luźna” dodać odrobinę bułki tartej. Doprawić do smaku. Formować małe kulki i smażyć na oleju na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  3. Zupę nalewać do miseczek. Włożyć po kilka sztuk pulpetów. Wierzch można posypać mieszanką meksykańską i bazylią. Na środek talerza dać odrobinę startego sera.

Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: zupa paprykowa z klopsikami, zupa paprykowa z pulpetami

xxxx – dodatkowe informacje

Dla pięknego koloru i aromatu można dać odrobinę czerwonego wytrawnego wina.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem
Następny przepis: Krem śmietanowy z mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode