krem paprykowy z pulpetami
Przepis na krem paprykowy z pulpetami, to idealna propozycja na smaczny, sycący posiłek. Wyjątkowy smak owej zupy zaczerpuje od papryki, która nadaje jej niepowtarzalny, delikatnie pikantny aromat. Dodatek pulpetów sprawia, że danie jest bardziej sycące i stanowi doskonałe źródło białka. Warto wspomnieć, że pulpety można przygotować samemu, według ulubionego przepisu, co daje jeszcze więcej możliwości personalizacji tej potrawy. Krem paprykowy z pulpetami stanowi doskonałą propozycję nie tylko na rodzinny obiad, ale także na przyjęcie dla znajomych.
admin
Składniki:
- 3-4 duże papryki czerwone
- 2 duże cebule
- 500 g mięsa mielonego
- 1 l bulionu mięsnego
- 1 spora marchewka
- 1/2 sporej pietruszki
- 5-6 ząbków czosnku
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- odrobina bułki tartej (opcjonalnie, gdyby masa na pulpety była za luźna)
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 7-8 listków bazylii
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- posiekana natka pietruszki
- 1 jajko
- szczypta wędzonej papryki
- olej do smażenia
- 100 g startego sera
- śmietana 18%
- 1 łyżka masła
- *malutkie op. kukurydzy i groszku konserwowego, bądź mieszanka meksykańska do posypania zupy
Krem paprykowy z pulpetami – jak zrobić?
- Warzywa obrać. Cebulę i i czosnek drobno pokroić i część podsmażyć na łyżce masła.Pozostałą część zostawić do pulpetów. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do cebuli i czosnku.Dodać ziele angielskie i liść laurowy.Podsmażyć,aż zmięknie. W międzyczasie marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kiedy papryka i cebula zmiękną przełożyć do większego garnka,zalać bulionem,dodać marchew i pietruszkę i gotować na wolnym ogniu ok. 30-40 min. Pod koniec gotowania doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem, wyjąć ziele i liście laurowe i zblendować lub przetrzeć przez sito. Potem zaprawić śmietaną i zagotować raz jeszcze.
- Mięso wymieszać z cebulą i czosnkiem, dodać jajko i posiekaną pietruszkę. W razie, gdyby masa na pulpety była zbyt „luźna” dodać odrobinę bułki tartej. Doprawić do smaku. Formować małe kulki i smażyć na oleju na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Zupę nalewać do miseczek. Włożyć po kilka sztuk pulpetów. Wierzch można posypać mieszanką meksykańską i bazylią. Na środek talerza dać odrobinę startego sera.
Smacznego 🙂
Słowa kluczowe: zupa paprykowa z klopsikami, zupa paprykowa z pulpetami
xxxx – dodatkowe informacje
Dla pięknego koloru i aromatu można dać odrobinę czerwonego wytrawnego wina.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem
Następny przepis: Krem śmietanowy z mascarpone