Krem czekoladowy z kaszy jaglanej
Uwielbiasz czekoladę, ale nie chcesz rezygnować z zdrowego stylu życia? Powiemy Ci, jak to połączyć. Dziś przedstawiamy przepis na krem czekoladowy z kaszy jaglanej. To pyszny i oryginalny pomysł na deser, który łączy w sobie smak intensywnej czekolady i zdrowych właściwości kaszy jaglanej. Deser jest sycący, lekko słodki, a dzięki kaszy jaglanej dostarcza organizmowi błonnika i wielu cennych mikroelementów. Ten prosty deser zachwyci Cię swoją kremową konsystencją i intensywnym smakiem.
admin
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dkg)
- 4 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 1 łyżeczka kawy Inki rozpuszczalnej
- 3-4 łyżki miodu – w zależności od upodobań
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej – jak zrobić?
- Kaszę płuczemy 2-3 razy w zimnej wodzie, przelewamy wrzątkiem. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i szczyptę soli. Gdy woda się zagotuje wsypujemy kaszę. Gotujemy ok 7 minut. Po tym czasie kaszę wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem 30 minut.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wystudzona kaszę mieszamy z mlekiem i blendujemy. Dodajemy kolejno kakao, rozpuszczoną czekoladę, masło orzechowe, orzechy, Inkę, sok z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy miód. Miksujemy. Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodowce do 7 dni.
Czekoladowy krem z kaszy jaglanej – dodatkowe informacje
Kremem możemy smarować nie tylko pieczywo, ale także ciasta i wafla. Z podanej porcji przepisu otrzymujemy 4 słoiczki po 350 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krem czosnkowy wg Anny Starmach
Następny przepis: Krem czosnkowo serowy z grzankami