Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

Uwielbiasz czekoladę, ale nie chcesz rezygnować z zdrowego stylu życia? Powiemy Ci, jak to połączyć. Dziś przedstawiamy przepis na krem czekoladowy z kaszy jaglanej. To pyszny i oryginalny pomysł na deser, który łączy w sobie smak intensywnej czekolady i zdrowych właściwości kaszy jaglanej. Deser jest sycący, lekko słodki, a dzięki kaszy jaglanej dostarcza organizmowi błonnika i wielu cennych mikroelementów. Ten prosty deser zachwyci Cię swoją kremową konsystencją i intensywnym smakiem.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dkg)
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżeczka kawy Inki rozpuszczalnej
  • 3-4 łyżki miodu – w zależności od upodobań

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej – jak zrobić?

  1. Kaszę płuczemy 2-3 razy w zimnej wodzie, przelewamy wrzątkiem. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i szczyptę soli. Gdy woda się zagotuje wsypujemy kaszę. Gotujemy ok 7 minut. Po tym czasie kaszę wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem 30 minut.
  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wystudzona kaszę mieszamy z mlekiem i blendujemy. Dodajemy kolejno kakao, rozpuszczoną czekoladę, masło orzechowe, orzechy, Inkę, sok z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy miód. Miksujemy. Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodowce do 7 dni.

Czekoladowy krem z kaszy jaglanej – dodatkowe informacje

Kremem możemy smarować nie tylko pieczywo, ale także ciasta i wafla. Z podanej porcji przepisu otrzymujemy 4 słoiczki po 350 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem czosnkowy wg Anny Starmach
Następny przepis: Krem czosnkowo serowy z grzankami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode