Kotlety z kaszanki
Zapraszamy do odkrycia niezwykłego, pomysłowego przepisu na kotlety z kaszanki. Ta tradycyjna polska potrawa przygotowana w nowym wydaniu zaskakuje smakiem i prezentacją. Wybierając drobiową kaszankę z dodatkiem cebuli i bułki tartej, uzyskujemy niezwykle soczyste i smaczne kotlety. Ta kulinarne doświadczenie jest doskonałe dla fanów polskiej kuchni, szukających oryginalnych pomysłów na tradycyjne składniki. Złota, chrupiąca panierka skrywa podsmażaną kaszankę, która zawiera w sobie smaki domowej kuchni. Bez względu na okazję, te kotlety z kaszanki na pewno zasmakują każdemu, kto zdecyduje się je wypróbować.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 400 g kaszanki
- 1 cebula biała
- 1 kajzerka
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Kotlety z kaszanki – jak zrobić?
-
1.
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju rzepakowym. Kaszankę obieramy z osłonki i kroimy ją na mniejsze kawałki, które przekładamy do miski. Do kaszanki dodajemy także jajko, podsmażoną cebulkę, namoczoną w mleku bułkę, majeranek, cząber i wszystko dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem. -
2.
Z powstałej masy formujemy kotlety. * każdy kotlet możemy dodatkowo obtoczyć w bułce tartej. Ja tym razem zrezygnowałam z panierki, gdyż przypieczona skórka kotlecików nadaje im wspaniałego smaku. -
3.
Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe kotleciki podajemy jako danie główne lub jako przekąskę serwowaną z ulubionym sosem. Możemy także wykorzystać je do kaszankowych burgerów 😀 Życzę smacznego! 🙂
Kotlety z kaszanki – dodatkowe informacje
* Kotlety możemy także upiec bez tłuszczu, układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia to około 20 minut w temp. 180 stopni C.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kotlety jajeczne z sałatką
Następny przepis: Kotlety z kapusty