Kotleciki drobiowe z cukinią i żółtym serem
Przepis na kotleciki drobiowe z cukinią i żółtym serem to propozycja niebanalnego, domowego obiadu. Cukinia sprawia, że kotlety są lekkie, soczyste i aromatyczne, a dojrzały żółty ser dodaje im wyjątkowego smaku. Kotleciki drobiowe z cukinią i żółtym serem to doskonałe połączenie zdrowych składników, które cieszą podniebienie. Idealne na rodzinny obiad lub jako propozycja na ciepły posiłek dla znajomych. Przepis jest prosty w wykonaniu, a rezultat na pewno zachwyci smakoszy domowej kuchni. Kotleciki drobiowe z cukinią i żółtym serem to propozycja dla wszystkich, którzy szukają nowych kulinarnych inspiracji.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka (500 g)
- 1,5 małej cukinii
- 150 g startego żółtego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Kotleciki drobiowe z cukinią i żółtym serem – jak zrobić?
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Obsypać niewielką ilością przyprawy do kurczaka, wymieszać.
- Cukinię obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i delikatnie osolić. Odstawić na 10 minut, by puściła sok. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Cukinię odcisnąć, przełożyć razem z serem do mięsa. Dodać jajko, majonez, mąkę, czosnek, pieprz i sól. Wymieszać i ewentualnie ponownie doprawić.
Kotleciki nakładać łyżką i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Kotleciki drobiowe z cukinią i żółtym serem – dodatkowe informacje
Przed przewróceniem kotleta na drugą stronę należy dobrze go zrumienić – wtedy mamy pewność, że przy odwracaniu nie rozpadnie się. Cukinię możemy również zetrzeć ze skórką.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotleciki drobiowe z majonezem
Następny przepis: kotleciki drobiowo-warzywne