Koszyczki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym
Już sam tytuł przepisu – koszyczki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym – brzmi jak obietnica smakowitego posiłku. Te wykwintne przekąski, to doskonała kombinacja delikatnego, chrupiącego ciasta francuskiego i soczystego mięsa mielonego. Koszyczki te są nie tylko wyjątkowo smakowite, ale też bardzo efektowne. Taki sposób podania mięsa mielonego to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pulpety czy kotletów. Ta potrawa, pomimo iż wygląda na skomplikowaną, jest w rzeczywistości prosta w przygotowaniu, a składniki na nią są łatwo dostępne. To doskonały wybór na uroczy domowy obiad czy eleganckie przyjęcie. Wypróbuj dziś koszyczki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym!
Składniki:
- 450g mięsa mielonego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kosteczka sera żółtego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Koszyczki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym – jak zrobić?
-
Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oleju, rozdrabniamy widelcem aby nie było grudek. Przyprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością ziół prowansalskich. Gdy mięso będzie podsmażone dodajemy koncentrat pomidorowy chwile dusimy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto francuskie dzielimy na 12 kwadracików i układamy na blaszce od muffinek. Przestudzone mięso wkładamy na ciasto posypujemy startym na tarce żółtym serem i zwijamy różkami do siebie tak aby powstał koszyczek.
Zapiekamy 30min w 190 stopniach.
Koszyczki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym – dodatkowe informacje
Koszyczek można podać z keczupem lub sosem czosnkowym.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek
Następny przepis: Koszyczki wielkanocne