Korzenny Sernik z dynią – proteinowy – dieta Dukana

Korzenny Sernik z dynią – proteinowy – dieta Dukana

Ciesz się smakiem jesieni dzięki naszemu przepisowi na Korzenny Sernik z dynią na diecie Dukana. Ten optymalnie zdrowy i proteinowy deser to idealna propozycja dla wszystkich, którzy chcą połączyć dietę z pysznymi, domowymi wypiekami. Składniki tego przepisu zostały starannie dobrane, aby dostarczyć Ci nie tylko wyjątkowy smak, ale również szereg korzyści zdrowotnych. Wzbogacony o aromatyczne przyprawy, ten sernik sprawi, że poczujesz się jak w sercu jesieni. Słowo kluczowe dla tego przepisu to „piernik dukana”, „kluski dukana”, i „sernik dukana”. Czy jesteś gotowy na zdrowe, smaczne i trochę egzotyczne danie?

Składniki:

  • Tortownica 26 cm
  • 1 kg dyni
  • 250 g chudego twarogu
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 jaja
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki słodzika w proszku – stewii lub ulubionego
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
  • spód:
  • 150 g razowych ciastek owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g margaryny

Korzenny sernik z dynią – proteinowy – dieta dukana – jak zrobić?

  1. 1.
    Dynię (najlepiej o pomarańczowym, zwartym miąższu) myjemy i kroimy w kostkę – 5×5 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach do miękkości – około 25 minut. Studzimy. Ser miksujemy z jogurtem, aż stanie się kremowy. Dodajemy też budyń. Dodajemy do niego jaja, przyprawy oraz słodzik (lub cukier w wersji standardowej), ponownie miksujemy aż się spienią. Dynię oddzielamy łyżką od skórek i dokładnie ubijamy na pure. Łączymy ją z masą serową i przekładamy do formy – na spód lub papier do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Upieczony pozostawiamy w piekarniku na 20 minut, później wyciągamy z pieca i studzimy.
  2. 2.
    Spód: Ciasteczka kruszymy mikserem. Topimy tłuszcz. Łączymy go z ciastkami i miodem. Lepką masą wykładamy natłuszczoną formę do 2/3 wysokości (jak u mnie) – lub sam spód. Chłodzimy 15-20 minut. Spód zalewamy masą serową i pieczemy jw.

Słowa kluczowe: sernik dukana, piernik dukana, kluski dukana

Porady – Korzenny Sernik z dynią – proteinowy – dieta Dukana

Spodem może być ulubione kruche ciasto, pokruszone herbatniki lub ciasteczka owsiane, pięknie piecze się bez spodu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KOSMICZNE CIASTECZKA
Następny przepis: kostka alpejska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode