Korzenne herbatniki
Przedstawiamy przepis na pyszne, domowe herbatniki korzenne. To świetna propozycja dla miłośników ciepłych, korzennych aromatów, która od razu przeniesie Cię myślami do magicznego okresu świąt Bożego Narodzenia. Herbatniki są chrupiące, pachnące i idealnie komponują się z gorącą herbatą lub kawą. To także świetna alternatywa dla kupnych słodyczy, gdzie mamy pełną kontrolę nad składnikami. Przygotowanie ich w domu to czysta przyjemność, a domownicy na pewno docenią smak tych niepowtarzalnych ciasteczek. Zachęcamy do przetestowania przepisu na te unikalne herbatniki korzenne.
admin
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki przyprawy do pierników
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 kostka margaryny
Korzenne herbatniki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Na stolnicy lub w dużej misce umieszczamy wszystkie sypkie składniki (obie mąki, cukier, proszek i przyprawę) i dokładnie je mieszamy. Margarynę ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do sypkich składników i rozcieramy razem, aż powstanie coś co przypomina mokry piasek. Dodajemy żółtka, miód i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Następnie dzielimy jej na kilka mniejszych porcji, cienko rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty ciastek. Pieczemy partiami przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Korzenne herbatniki – dodatkowe informacje
Te ciastka można przechowywać 2 – 3 tygodnie pod warunkiem, że będą umieszczone w szczelnym opakowaniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami
Następny przepis: Korzenne śledzie z bakaliami i rumem