Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami

Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami

Zapraszamy do odkrycia przepisu na niezwykłe, korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami. Ta słodka, pełna smaków propozycja to doskonała alternatywa dla tradycyjnych deserów. Kwintesencja smaku wyróżniająca to ciasto od innych, to połączenie korzennych specjałów z soczystą marchewką – prostym, lecz efektownym składnikiem. Marchew dodaje ciastu nie tylko wilgotności, ale również zdrowia ze względu na zawartość beta-karotenu. Bakalie stanowią dodatkowe, chrupiące urozmaicenie. Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami to także ciekawy pomysł na wykorzystanie marchewki – warzywa, które jest dostępne niemal przez cały rok, ale rzadko kojarzone z deserami.

Składniki:

  • 500 g startej marchewki
  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 230 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 130 g rodzynek
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 20 g przyprawy korzennej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta soli
  • łyżeczka masła
  • cukier puder (do posypania)

Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami – jak zrobić?

  1. Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski wsypujemy obie mąki (tortową i pełnoziarnistą), dodajemy po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej oraz przyprawę korzenną i kurkumę. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy.

  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

  3. Do piany białkowej dodajemy kolejno żółtka, a następnie cukier, olej oraz miód i delikatnie miksujemy dla dobrego połączenia. Następnie łączymy mokrą masę z suchymi składnikami z miski, a na koniec dodajemy startą marchewkę, rodzynki, posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy.

  4. Powstałe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy ciasto, a następnie posypujemy jego wierzch cukrem pudrem. Życzę smacznego! 🙂

Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami – dodatkowe informacje

Papier wysmarowany masłem możemy dodatkowo obsypać bułką tartą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Korzenne ciasto dyniowe
Następny przepis: Korzenne herbatniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode