Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami
Składniki:
- 500 g startej marchewki
- 200 g mąki tortowej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 230 g cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 130 g rodzynek
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 20 g przyprawy korzennej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta soli
- łyżeczka masła
- cukier puder (do posypania)
Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami – jak zrobić?
-
Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski wsypujemy obie mąki (tortową i pełnoziarnistą), dodajemy po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej oraz przyprawę korzenną i kurkumę. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy.
-
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
-
Do piany białkowej dodajemy kolejno żółtka, a następnie cukier, olej oraz miód i delikatnie miksujemy dla dobrego połączenia. Następnie łączymy mokrą masę z suchymi składnikami z miski, a na koniec dodajemy startą marchewkę, rodzynki, posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy.
-
Powstałe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy ciasto, a następnie posypujemy jego wierzch cukrem pudrem. Życzę smacznego! 🙂
Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami – dodatkowe informacje
Papier wysmarowany masłem możemy dodatkowo obsypać bułką tartą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Korzenne ciasto dyniowe
Następny przepis: Korzenne herbatniki