Kopytka z kaszy jaglanej
Kopytka z kaszy jaglanej to wyjątkowy wariant popularnego polskiego dania. Kombinacja tradycyjnej metody przygotowania z kaszą jaglaną, dodaje mu ciekawego, nieco orzechowego smaku i zmienia teksturę tego znanego klasyka. To doskonała alternatywa dla osób pragnących rozszerzyć swoje kulinarnych horyzonty o nowe smaki i pragnących pokochać kopytka na nowo. Przepis jest prosty, a zamiana części tradycyjnych składników na mąkę ryżową, sprawia, że danie jest lekkostrawne i jest doskonałą propozycją dla osób na diecie bezglutenowej. Doświadcz tego unikalnego połączenia, tworząc własne kopytka z kaszy jaglanej.
admin
Składniki:
- 100g surowej kaszy jaglanej
- 30g mąki kukurydzianej (najlepiej BIO) + trochę do opsypania blatu
- 10g mąki ryżowej (zmiksowany ryż na pył w mlynku do kawy)
- 10g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól do wersji wytrawnej/ ksylitol do wersji na słodko – ilość według preferencji
- łyżka masła klarowanego do gotowania
Kopytka z kaszy jaglanej – jak zrobić?
- kaszę jaglaną gotujemy do miękkości i studzimy,
- do kaszy dodajemy jajko wszystkie mąki i zagniatamy ciasto (jeśłi ciasto będzie się mocno kleiło należy dodać jeszcze trochę mąki ryżowej),
- blat opsypujemy mąką,
- z ciasta kształtujemy wałeczek i kroimy kluski,
- kopytka wkładamy do garnka z wrzącą wodą, dodajemy masło, odrobinę soli i gotujemy kilka minut od wypłynięcia.
Kopytka z kaszy jaglanej – dodatkowe informacje
Następnego dnia kopytka z kaszy jaglanej będą dosyć twarde, więc można je jeszcze raz włożyć do wrzątku i gotować kilka minut bądź odsmażyć na patelni.