Kopytka ruskie
Zapraszamy do odkrycia tradycyjnej potrawy ze wschodnich regionów Polski – kopytek ruskich. To proste, lecz wyjątkowo smakowite danie comfort food, które jest doskonałe na rodzinny obiad. Rozkoszuj się jedwabistą konsystencją kopytek, które zasługują na to, by je docenić. Nic nie rywalizuje z autentycznym smakiem tych leniwych, domowych klusek. Składniki są proste i łatwo dostępne: biały ser, mąka, jajka, sol i pieprz. Mimo prostoty składników, kopytka ruskie są nasycone smakiem, który oczaruje każde podniebienie. Już teraz poczuj, jak ten tradycyjny przysmak rozpływa się w ustach.
admin
Składniki:
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g białego sera
- 1 mała cebula
- 3 łyżki mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżka masła klarowanego
- * najlepsze do kopytek są stare, mączyste ziemniaki
Kopytka ruskie – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone, ale jeszcze ciepłe, przeciskamy przez praskę. Ser biały dobrze rozgniatamy lub także przeciskamy przez praskę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ją na złoto na maśle klarowanym i studzimy.
- Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki* i ser oraz podsmażoną cebulkę. Dodajemy sól i płaską łyżeczkę czarnego pieprzu. Składniki zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto**.
- Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 1 – 2 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Życzę smacznego! 🙂
Kopytka ruskie – dodatkowe informacje
Kopytka ruskie możemy serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Ugotowane kopytka możemy także zamrozić. Co zrobić żeby się nie posklejały? Najpierw układamy je na deseczce, tak, aby nie stykały się ze sobą i wkładamy do zamrażalnika. Następnie zamrożone już kopytka przekładamy do woreczka.