Kopytka dyniowe
Kopytka dyniowe to wyjątkowo smaczne i kolorowe danie, które zaskoczy niejednego miłośnika tradycyjnej polskiej kuchni. Ta wersja popularnych kopytek ma lekko słodkawy smak i piękną, jesienną barwę. Doskonale komponują się zarówno z pikantnymi, jak i delikatnymi sosami. Są idealnym rozwiązaniem na szybki i pożywny obiad, a równocześnie rewelacyjnym pomysłem na wykorzystanie dyni – królowej jesieni. Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć to niezwykle pyszne, a zarazem efektowne danie, które z pewnością zachwyci każdego. Kiedy tradycja spotyka się z odrobiną kreatywności, powstają prawdziwe kulinarne cuda!
admin
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 350 g puree z dyni Hokkaido
- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
Kopytka dyniowe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- 1. Na początku przygotowujemy puree z dyni Hokkaido. Dynię dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra-dół) na około 60 minut. Po tym czasie studzimy ją, a następnie miksujemy na gładki mus*.
- 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone przeciskamy przez praskę. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej oraz puree z dyni. Na środek wbijamy jajko, dodajemy kurkumę, sól oraz pieprz do smaku i zagniatamy wszystko na jednolite ciasto*.
- 3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajamy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Gdy ociekną z wody, polewamy je odrobiną oleju lub roztopionego masła, aby się nie posklejały. Życzę smacznego! 🙂
Kopytka dyniowe – dodatkowe informacje
Kopytka dyniowe możemy podawać jako samodzielne danie lub dodatek do wszelkiego rodzaju sosów i gulaszów. Kopytka dyniowe sprawdzą się zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej np. posypane cukrem lub z dodatkiem świeżych owoców.