Konfitura z czereśni
Czekajcie na sezon czereśni z radością i niezapomnianym smakiem konfitury z czereśni. Ta klasyczna kompozycja, mieszając słodkość i subtelny kwas, owocowy aromat i niewielkie nuty cierpkości, doda uroku każdej chwili. Niezależnie od pory roku, wyjątkowa konfitura z czereśni, niczym powidła, przeniesie Cię w lekkie lato. Wykorzystaj ją do pieczeń, naleśników czy deserów – jej wyrazisty smak i doskonały aromat sprawdzą się doskonale. Działanie przepisu na ten zniewalający dodatek jest prostsze, niż mogłoby się wydawać – pozwól sobie odkryć to na własnej skórze!
admin
Składniki:
- 1 kilogram czereśni
- konfiturka
- 0,5 kilograma cukru
- 1/3 szklanki wody
Konfitura z czereśni – jak zrobić?
- Umyć i wydrylować 1 kg czereśni.
- 1/3 szklanki wody wlewamy do garnka, wsypujemy wydrylowane czereśnie i konfiturkę. Podsmażamy ok. 30 min.
- Do podsmażonych czereśni dodajemy ok. 0,5 kg cukru. Podsmażamy przez 5 minut razem z cukrem. Gotową konfiturę nakładamy do słoiczków.
Gotowe!
Słowa kluczowe: konfitury z czereśni, powidła z czereśni, konfitura z czereśni
Konfitura z czereśni – dodatkowe informacje
Jest to porcja na 5 małych słoiczków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Konfitura z aronii i jabłek
Następny przepis: Konfitura z czerwonej porzeczki