Konfitura z czereśni

Konfitura z czereśni

Czekajcie na sezon czereśni z radością i niezapomnianym smakiem konfitury z czereśni. Ta klasyczna kompozycja, mieszając słodkość i subtelny kwas, owocowy aromat i niewielkie nuty cierpkości, doda uroku każdej chwili. Niezależnie od pory roku, wyjątkowa konfitura z czereśni, niczym powidła, przeniesie Cię w lekkie lato. Wykorzystaj ją do pieczeń, naleśników czy deserów – jej wyrazisty smak i doskonały aromat sprawdzą się doskonale. Działanie przepisu na ten zniewalający dodatek jest prostsze, niż mogłoby się wydawać – pozwól sobie odkryć to na własnej skórze!

Składniki:

  • 1 kilogram czereśni
  • konfiturka
  • 0,5 kilograma cukru
  • 1/3 szklanki wody

Konfitura z czereśni – jak zrobić?

  1. Umyć i wydrylować 1 kg czereśni.
  2. 1/3 szklanki wody wlewamy do garnka, wsypujemy wydrylowane czereśnie i konfiturkę. Podsmażamy ok. 30 min.
  3. Do podsmażonych czereśni dodajemy ok. 0,5 kg cukru. Podsmażamy przez 5 minut razem z cukrem. Gotową konfiturę nakładamy do słoiczków.

Gotowe!

Słowa kluczowe: konfitury z czereśni, powidła z czereśni, konfitura z czereśni

Konfitura z czereśni – dodatkowe informacje

Jest to porcja na 5 małych słoiczków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Konfitura z aronii i jabłek
Następny przepis: Konfitura z czerwonej porzeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode