Konfitura z aronii i jabłek

Konfitura z aronii i jabłek

Prosty, domowy przepis na konfiturę z aronii i jabłek to sposób na cieszenie się smakiem lata przez cały rok. Ta konfitura to połączenie słodko-kwasowatych jabłek z lekko cierpkim smakiem aronii. Słodycz tej niezapomnianej konfitury jest doskonałym uzupełnieniem na śniadaniowej kanapce. Zainspirowany przepisem Ewy Wachowicz, nasz sposób na ten dżem z aronii i jabłek jest zaskakująco prosty, a efekt końcowy zdumiewający. Aronia, zwana też „super owocem”, nadaje się idealnie do deserów i zimowych przetworów. Razem z jabłkami tworzy harmonijne połączenie smaków, idealne dla smakoszy.

Składniki:

  • 1 kilogram dojrzałych owoców aronii
  • 1/2 kilograma cukru
  • 1/2 litra wody
  • 1/2 kilograma papierówek lub innych jabłek
  • sok z połowy cytryny

Konfitura z aronii i jabłek – jak zrobić?

  1. Aronię zebrać z ogonkami, umyć, osuszyć i dopiero obskubać. Do garnka wlać 1/2 l wody, wsypać cukier i ugotować syrop, wrzucić aronię, wlać sok z cytryny i gotować na dużym ogniu 30 minut. Następnie dodać obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłka. Gotować jeszcze 30 minut cały czas mieszając. Gdy konfitura zgęstnieje przełożyć ją do słoiczków o poj. 150 ml, dokładnie zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut w garnku.

Słowa kluczowe: przepis na dżem z aronii i jabłek, sok z aronii ewy wachowicz, aronia z jabłkami, aronia z jabłkiem, dżem z aronii i jabłek.

Porady – dodatkowe informacje

Pod koniec gotowania przepisu na dżem z aronii i jabłek, trzeba konfiturę pilnować i mieszać cały czas, aby się nie przypaliła. Warto robić to aż konfitura zgęstnieje, żeby uzyskać idealną konsystencję.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Konfitura z aronii
Następny przepis: Konfitura z czereśni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode