Kompot z wiśni na zimę

Kompot z wiśni na zimę

Przygotowanie kompotu z wiśni na zimę to doskonały sposób na zachowanie smaku lata przez cały rok. Wiśnie, ze swoim intensywnym, słodko-kwasowym smakiem są idealne do przygotowania różnego rodzaju przetworów, a jednym z najprostszych jest właśnie kompot. Ten tradycyjny napój, pełen witamin i smaku, to nie tylko świetny dodatek do zimowych deserów, ale także pyszny sposób na poprawę samopoczucia w chłodne, zimowe dni. Nasz przepis jest prosty i szybki, a do jego wykonania potrzebujesz jedynie kilka składników: wiśni, cukru i wody. Doświadczenie zwekowania też może się przydać. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy stawiasz pierwsze kroki w kuchni, ten przepis na pewno Ci się spodoba!

Składniki:

  • 3 kilogramy wiśni
  • 7 łyżek cukru na słoik 1 l.
  • woda przegotowana gorąca

Kompot z wiśni na zimę – jak zrobić?

  1. Wiśnie myjemy, układamy do słoików do 3,4 wysokości słoika.
  2. Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, wlewamy do każdego słoika, tak aby w każdym było po 7 łyżek cukru.
  3. Uzupełniamy każdy słoik gorącą wodą do 3,4 wysokości słoika, zakręcamy.
  4. Pasteryzujemy 20 min.
  5. Słoiki układamy do góry dnem, po wystygnięciu przenosimy w chłodne miejsce.

Słowa kluczowe: kompot z wiśni na zimę ile cukru, weki z wiśni, jak zaprawić wiśnie, wiśnie z pestkami przetwory, kompot wiśniowy na zimę, kompoty na zimę z wiśni, wekowanie wiśni, wiśnie w słoikach na zimę, jak zrobić kompot z wiśni na zimę, jak się robi kompot z wiśni, kompot z wiśni na zimę przepis, wiśnie na zimę, przepis na kompot z wiśni, kompot z wiśni przepis, kompot z wiśni w słoikach, jak zrobić kompot z wiśni, kompot z wiśni na zimę, kompoty z wiśni.

Porady – dodatkowe informacje

Wiśnie można wydrylować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kompot z rajskich jabłuszek (na zimę)
Następny przepis: Konfitura czereśniowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode