Kompot z wiśni na zimę
Przygotowanie kompotu z wiśni na zimę to doskonały sposób na zachowanie smaku lata przez cały rok. Wiśnie, ze swoim intensywnym, słodko-kwasowym smakiem są idealne do przygotowania różnego rodzaju przetworów, a jednym z najprostszych jest właśnie kompot. Ten tradycyjny napój, pełen witamin i smaku, to nie tylko świetny dodatek do zimowych deserów, ale także pyszny sposób na poprawę samopoczucia w chłodne, zimowe dni. Nasz przepis jest prosty i szybki, a do jego wykonania potrzebujesz jedynie kilka składników: wiśni, cukru i wody. Doświadczenie zwekowania też może się przydać. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy stawiasz pierwsze kroki w kuchni, ten przepis na pewno Ci się spodoba!
admin
Składniki:
- 3 kilogramy wiśni
- 7 łyżek cukru na słoik 1 l.
- woda przegotowana gorąca
Kompot z wiśni na zimę – jak zrobić?
- Wiśnie myjemy, układamy do słoików do 3,4 wysokości słoika.
- Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, wlewamy do każdego słoika, tak aby w każdym było po 7 łyżek cukru.
- Uzupełniamy każdy słoik gorącą wodą do 3,4 wysokości słoika, zakręcamy.
- Pasteryzujemy 20 min.
- Słoiki układamy do góry dnem, po wystygnięciu przenosimy w chłodne miejsce.
Słowa kluczowe: kompot z wiśni na zimę ile cukru, weki z wiśni, jak zaprawić wiśnie, wiśnie z pestkami przetwory, kompot wiśniowy na zimę, kompoty na zimę z wiśni, wekowanie wiśni, wiśnie w słoikach na zimę, jak zrobić kompot z wiśni na zimę, jak się robi kompot z wiśni, kompot z wiśni na zimę przepis, wiśnie na zimę, przepis na kompot z wiśni, kompot z wiśni przepis, kompot z wiśni w słoikach, jak zrobić kompot z wiśni, kompot z wiśni na zimę, kompoty z wiśni.
Porady – dodatkowe informacje
Wiśnie można wydrylować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kompot z rajskich jabłuszek (na zimę)
Następny przepis: Konfitura czereśniowa