Kolumbijskie placki arepas
Zapraszamy do odkrycia smaku tradycyjnej kolumbijskiej kuchni z naszym przepisem na arepas – śniadaniowe placki z krajowych, prostych składników. Kolumbijskie arepy są podstawą kuchni latynoamerykańskiej, szalenie popularne w kraju, z którego pochodzą, a także w Wenezueli. Ten przepis na samo serce kolumbijskich arepas ma dwa kluczowe składniki: mąkę kukurydzianą i sól. Właśnie prostota tej potrawy czyni je tak wyjątkowymi. Biorąc pod uwagę różnorodne możliwości podania, idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad czy kolację. Poczuj na własnym podniebieniu, jak smakuje kolumbiańskie kulinarne dziedzictwo.
admin
Składniki:
- 150 ml wody
- 150 ml mleka
- szczypta soli
- 300 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka brązowego cukru
- 3 łyżki masła
- 50 g serka typu filadelfia
- 100 tartej mozzarelli
- tłuszcz do smażenia
Kolumbijskie placki arepas – jak zrobić?
- Wodę zmieszać z mlekiem. Dodać sól, makę i cukier. Ciasto wymieszać i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić, chwilę ostudzić i dodać do ciasta razem z serkiem.
- Formować małe kulki, zrobić otworek i napełniać tartą mozzarellą. Zakleić otworek ciastem i lekko przypłaszczyć na kształt placka. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron około 5 minut. Podawać z ostrą salsą, sałatą albo sosem jogurtowym.
Słowa kluczowe: arepy, arepa przepis, arepas przepis, arepas, arepa
Kolumbijskie placki arepas – dodatkowe informacje
Mąka kukurydziana do arepas to z reguły mąka wcześniej podgotowana. Często jest to biała mąka kukurydziana bez karotenów, przez co jest neutralna w smaku. A placuszki wychodzą jasne, prawie białe.