Kolorowe placki z Indyka

Kolorowe placki z Indyka

Przygotuj się na wyjątkowe kulinarnie doznanie – proponujemy Kolorowe placki z Indyka. To danie łączy w sobie klasykę kuchni mięsnej z kreatywnym podejściem, które zachwyci wszystkich gości. Kolorowe placki to nie tylko soczyste kawałki indyka, ale przede wszystkim otoczenie ich warzywnym tęczowym blaskiem papryki, marchwi czy czerwonej kapusty. Każdy kęs to nie tylko smakowity indyk, ale również eksplozja warzywnych smaków. Dla amatorów zdrowego jedzenia oraz dla tych, którzy cenią dobrą kuchnię z nutką kreatywności – placki z indyka to gratka godna wypróbowania.

Składniki:

  • pierś z indyka 400g
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 łyżki sos sojowy-ciemny
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana
  • 1 żółtko
  • pół pęczka natki pietruszki-posiekanej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz (wg.uznania)
  • olej do smażenia

Kolorowe placki z indyka – jak zrobić?

  1. 1.
    Pierś indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na plasterki, następnie na paski, a potem na drobną kosteczkę.
  2. 2.
    Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
  3. 3.
    Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i dodajemy żółtko, starty czosnek, pokrojoną cebulkę i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy również dwie łyżki mąki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie mieszamy.
  4. 4.
    Rozgrzewamy olej na patelni i nabieramy na łyżkę porcję farszu, kładąc ją na patelnię i lekko rozpłaszczając. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor, na niewielkim ogniu.

Kolorowe placki z Indyka – dodatkowe informacje

Z tych proporcji wychodzi 5 placuszków 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kolorowe pierogi.
Następny przepis: Kolorowe wafle z galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode