Kolorowe bezy

Kolorowe bezy

Kolorowe bezy to idealny przepis na słodką przekąskę, która doda koloru każdej okazji. Te małe, puszyste ciasteczka są zarazem chrupiące i leciutkie, z subtelnie słodkim smakiem, który idealnie komponuje się z owocami, kremem lub lodami. Przepis jest łatwy do wykonania, a efekt końcowy zapiera dech w piersiach. Bezy w intensywnych barwach sprawią, że twoja deserowa półka będzie wyglądała jak tęcza. To przepis dla tych, którzy chcą dodać trochę zabawy do swojego kulinarnego repertuaru. Dodaj swoją ulubioną barwę i smak do bezy, a na pewno zaskoczysz swoich gości.

Składniki:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • naturalne barwniki

Kolorowe bezy – jak zrobić?

  1. Białka z solą ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy cukier puder. Ubijamy aż piana będzie lśniąca i nie będzie spadać z piór miksera. Pianę dzielimy na 3 części, zabarwiamy barwnikami, wkładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki, wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – suszymy 2 – 3 godziny w temperaturze 80 – 90 °C.

xxxx – dodatkowe informacje

Kolorowe bezy

Kolorowe piany do woreczka wkładamy łyżką na zmianę- różowy – niebieski – żółty. Suche bezy przechowujemy w szczelnym pojemniku by nie naciągnęły wilgoci.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej
Następny przepis: Kolorowe andruty przekładane masą śmietanową z galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode