Kolorowa sałatka z jarmużem
Składniki:
- SAŁATKA:
- 10 łodyg jarmużu
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 2 średnie pomidory
- 1 zielony ogórek
- DRESSING:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Kolorowa sałatka z jarmużem – jak zrobić?
- Jarmuż myjemy, oddzielamy twarde łodygi (zostawiamy same liście). Szatkujemy je niezbyt drobno.
- Tak przygotowany jarmuż wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do pożądanej miękkości (ok. 15 minut).
- Po 15 minutach skręcamy ogień pod garnkiem i przelewamy zawartość na sitko. Jarmuż jest już dość miękki. Odstawiamy do miseczki na bok aż warzywo się przestudzi. Kiedy to nastąpi, przeciskamy przez praskę 3 ząbki czosnku (ilość czosnku według uznania) i dodajemy do jarmużu.
- Następny krok to pokrojenie warzyw: ogórek, pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Całość dodajemy do jarmużu z czosnkiem.
- Czas na dressing. W miseczce łączymy ze sobą sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Polewamy dressingiem sałatkę. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
- Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki… albo zjadamy od razu. Smacznego 🙂
Porady – dodatkowe informacje
Oto 6 powodów dla których warto jeść jarmuż:
1. Jarmuż ma tak wiele białka, że może nawet zastąpić mięso. Porównuje się go do wołowiny ponieważ ma tyle samo białka i wapnia. Jest idealny dla anemików. Ma mnóstwo cennych witamin, minerałów.
2. Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzenia białka w organizmie człowieka: histydynę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, fenyloalaninę, treoninę, tryptofan i walinę.
3. Jarmuż jest idealnym warzywem w profilaktyce nowotworowej. Dzięki zawartości sulforafan, chroni przed nowotworami prostaty i okrężnicy. Badania pokazują, że jest korzystny w przypadku choroby żołądka, wątroby i układu odpornościowego. Zawiera luteinę i zeaksantynę, która chroni oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
4. Jarmuż jest też doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów omega-3 i omega-6. To one regulują krzepliwość krwi, budują błony komórkowe w mózgu, chronią przed chorobami serca i udarem mózgu. Mogą one również pomagać w zwalczaniu chorób autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów i toczeń.
5. Jarmuż ma też niewiele kalorii. W porcji 68 g jest tylko 33 kalorie.
6. Jarmuż zawiera mnóstwo minerałów, których ludzie mają zawsze za mało! Mam na myśli wapń, potas i magnez.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kolorowa sałatka makaronowa z orzechowym sosem
Następny przepis: Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej