Kolorowa sałatka z jarmużem

Kolorowa sałatka z jarmużem

Kolorowa sałatka z jarmużem to jedno z bohaterskich dań na każdym stole. Zaskocz swoich gości niebanalnym przepisem, który łączy w sobie smaki zarówno egzotyczne, jak i te tradycyjne. Jarmuż w tej odsłonie zaskakuje swoją uniwersalnością, dodając potrawie nie tylko barwy, ale i wyjątkowego charakteru. Istotną rolę odgrywają także pozostałe składniki, które sprawiają, że sałatka nabiera kusząco smakowitego wyglądu. Ta sałatka z jarmużem to prawdziwa eksplozja kolorów i smaków, którą warto odkryć zarówno podczas rodzinnej kolacji, jak i eleganckiego obiadu.

Składniki:

  • SAŁATKA:
  • 10 łodyg jarmużu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 2 średnie pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • DRESSING:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Kolorowa sałatka z jarmużem – jak zrobić?

  1. Jarmuż myjemy, oddzielamy twarde łodygi (zostawiamy same liście). Szatkujemy je niezbyt drobno.
  2. Tak przygotowany jarmuż wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do pożądanej miękkości (ok. 15 minut).
  3. Po 15 minutach skręcamy ogień pod garnkiem i przelewamy zawartość na sitko. Jarmuż jest już dość miękki. Odstawiamy do miseczki na bok aż warzywo się przestudzi. Kiedy to nastąpi, przeciskamy przez praskę 3 ząbki czosnku (ilość czosnku według uznania) i dodajemy do jarmużu.
  4. Następny krok to pokrojenie warzyw: ogórek, pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Całość dodajemy do jarmużu z czosnkiem.
  5. Czas na dressing. W miseczce łączymy ze sobą sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Polewamy dressingiem sałatkę. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
  6. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki… albo zjadamy od razu. Smacznego 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Oto 6 powodów dla których warto jeść jarmuż:

1. Jarmuż ma tak wiele białka, że może nawet zastąpić mięso. Porównuje się go do wołowiny ponieważ ma tyle samo białka i wapnia. Jest idealny dla anemików. Ma mnóstwo cennych witamin, minerałów.

2. Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzenia białka w organizmie człowieka: histydynę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, fenyloalaninę, treoninę, tryptofan i walinę.

3. Jarmuż jest idealnym warzywem w profilaktyce nowotworowej. Dzięki zawartości sulforafan, chroni przed nowotworami prostaty i okrężnicy. Badania pokazują, że jest korzystny w przypadku choroby żołądka, wątroby i układu odpornościowego. Zawiera luteinę i zeaksantynę, która chroni oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

4. Jarmuż jest też doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów omega-3 i omega-6. To one regulują krzepliwość krwi, budują błony komórkowe w mózgu, chronią przed chorobami serca i udarem mózgu. Mogą one również pomagać w zwalczaniu chorób autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów i toczeń.

5. Jarmuż ma też niewiele kalorii. W porcji 68 g jest tylko 33 kalorie.

6. Jarmuż zawiera mnóstwo minerałów, których ludzie mają zawsze za mało! Mam na myśli wapń, potas i magnez.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kolorowa sałatka makaronowa z orzechowym sosem
Następny przepis: Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode