Kolorowa i lekka sałatka idealna na kolację

Kolorowa i lekka sałatka idealna na kolację

Jeśli szukasz propozycji na kolację, która będzie lekka, pełna smaku, a jednocześnie atrakcyjna wizualnie, to ten przepis jest dla Ciebie. Proponujemy kolorową i lekką sałatkę, która wprowadzi Cię w doskonały nastrój, bliżej do natury. Pomyśl o tym jak świeże składniki mieszają się ze sobą tworząc prawdziwy symfoniczny koncert. Każdy kęs to prawdziwa melodyjna nuta, pełna harmonii i smaku, a gama kolorów sprawi, że danie to będzie wywoływało uśmiech każdorazowo na Twojej twarzy. Idealne dla każdego, kto szuka lekkich sałatek na kolację. Zachęcamy do odkrywania!

Składniki:

  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • garść rukoli
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 1 burak (pieczony)
  • 1/2 brokuła
  • 1 pietruszka
  • indyk wędzony – 3 grubsze plasterki
  • jogurt naturalny, najlepiej Activia
  • sos tatarski – 2 łyżki
  • czosnek granulowany (szczypta)

Kolorowa i lekka sałatka idealna na kolację – jak zrobić?

  1. Brokuła dzielimy na różyczki, pietruszkę obieramy. Warzywa gotujemy na parze, najlepiej w specjalnej torebce do gotowania warzyw na parze w kuchence mikrofalówce, jakieś 3 min. Studzimy.
  2. Ogórki i pietruszkę kroimy na plasterki, buraka i pomidora w kostkę, pozostałe składniki na kawałki.
  3. Warzywa poza pomidorem umieszczamy w salaterce, dodajemy ugotowanego i wystudzonego brokuła, mieszamy.
  4. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z sosem tatarskim, dodajemy granulowany czosnek, mieszamy. Polewamy sosem sałatkę, mieszamy.
  5. Posypujemy sałatkę pokrojonym indykiem oraz pomidorem oraz polewamy ketchupem, wedle uznania.

Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Kolorowa i lekka sałatka idealna na kolację

Buraki piekę w piekarniku w foli jakieś 50 min tylko z odrobiną soli w temp. 160C i przechowuję w lodówce nawet kilka dni, aby były gotowe w każdej chwili do sałatki.

Słowa kluczowe: lekkie sałatki na kolacje


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kolorowa babka
Następny przepis: Kolorowa papryka w zalewie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode