Koktajl z mrożona cytryną i miodem
Składniki:
- 1 mała mrożona cytryna lub ½ dużej
- 250 ml ciepłej wody (nie gorącej)
- 1 czubata łyżka miodu
Koktajl z mrożoną cytryną i miodem – jak zrobić?
-
1.
Rozpuść miód w wodzie.
Krojone mrożone cytryny na mniejsze kawałki, aby łatwiej je było zmiksować.
Miksuj cytryny z miodową wodą w blenderze, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
Smacznego!
Słowa kluczowe: mrożona cytryna właściwości, właściwości mrożonej cytryny, mrożona cytryna forum, mrożone cytryny, mrożona cytryna
Porady – dodatkowe informacje
Najlepiej kupować owoce z plantacji ekologicznych. Jeśli jednak kupujemy w sklepie to należy je dokładnie umyć. Przed zamrożeniem, należny dobrze cytryny wyszorować usuwając bakterie i pestycydy. Ja moczę najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 3-4 minuty. Na 1 litr wody dodaje ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, ale może być zwykły lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego ). Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej mocze je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaje 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Następnie płucze dokładnie w czystej wodzie. Czasem też przelewam jeszcze wrzątkiem. Tak umytą cytrynę wkładam do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na noc.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Koktajl z mango, pomarańczą i bananem
Następny przepis: Koktajl z selerem naciowym, kiwi i bananem