Koktajl owocowy na bazie kefiru
Za oknem lato w pełni, a my mamy dla Was doskonały przepis na orzeźwiający koktajl owocowy na bazie kefiru. Ten naturalnie probiotyczny napój dostarczy Wam nie tylko niezbędnych witamin i minerałów, ale także pomoże utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu w upalne dni. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, przekąskę czy deser. Kefir z owocami to nie tylko smaczny, ale także zdrowy dodatek do letniej diety. Będzie w sam raz, by ugasić pragnienie i dostarczyć posiłek pełen wartościowych składników. Wykorzystajcie do jego przygotowania ulubione owoce, a osiągnięcie doskonałego smaku stanie się jeszcze prostsze.
admin
Składniki:
- – jagody świeże (mogą być mrożone): 50 gramów
- – truskawki świeże (mogą być mrożone): 100 gramów
- – kefir lub maślanka: 400 mililitrów
- – miód płynny naturalny: 2 łyżki
- – cukier waniliowy (lub esencja waniliowa): 2 łyżki
Koktajl owocowy na bazie kefiru – jak zrobić?
- Truskawki umyć, usunąć szypułki. Jagody umyć. Owoce wrzucić do blendera lub miksera.
- Wlać kefir, dodać miód, cukier waniliowy, zmiksować.
- Koktajl podawać schłodzony.
Koktajl owocowy na bazie kefiru – dodatkowe informacje
Do koktajlu można dodać odrobinę płatków owsianych. Będzie jeszcze zdrowszy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Koktajl mleczny z kiwi
Następny przepis: Koktajl / Smoothie z bananem, truskawkami i kefirem