Tradycyjne ciasto kokosanka na biszkopcie

Kokosanka

Kokosanka to klasyczne ciasto, które charakteryzuje się nieodpartym smakiem kokosu. Kuszące kawałki tego wspaniałego deseru zachwycą smakoszy na całym świecie swoją delikatną, a zarazem intensywną nutą egzotycznego owocu. Owoc, który wraz z białym kremem tworzy niesamowitą mieszankę smaków, zarówno dla różnych okazji, jak również na co dzień. Ten przepis na kokosankę jest łatwy do przygotowania i jest idealny dla miłośników ciast z kokosem. Bez wątpliwości, kokosanka stanie się ulubionym ciastem w twoim domu. Upiecz swoją pierwszą kokosankę już dziś i zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół! Oto lista składników, które są potrzebne do stworzenia tego rajskiego smakołyku.

Tradycyjne ciasto kokosanka na biszkopcie

Kokosanka – Składniki

Biszkopt:

6 jajek

0,5 szklanki mąki tortowej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

2 łyżki oleju

Krem / masa:

3 x 3/4 szklanki mleka

2 budynie śmietankowe

0,5 szklanki cukru

1 kostka margaryny

Kokosek / kokosanka:

150 g wiórków kokosowych

125 g margaryny

0,5 szklanki cukru

Kokosanka – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis

1

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, powoli dodawać na przemian jedno żółtko i trochę cukru. Miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści.

2

Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie mieszać trzepaczką, napowietrzając ciasto. Na koniec dodać olej.

3

Masę wylać na blachę wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach do momentu, gdy biszkopt nabierze rumianego koloru i będzie „odchodził” od blachy. Po wystygnięciu oderwać od niego delikatnie papier.

4

MASA: Z podanych składników ugotować budyń. Gdy będzie ostudzony zmiksować go z kostką margaryny.

5

KOKOSKI: Na patelni rozpuścić margarynę i cukier. Wsypać wiórki i cały czas mieszając zrumienić je.

6

SKŁADANIE: Biszkopt dzielimy na dwa blaty. 3/4 masy wykładamy na spód, przykrywamy drugim blatem. Drugi blat smarujemy resztą masy i posypujemy go jeszcze ciepłym kokoskiem.

Kokosanka – porady i dodatkowe informacje

Trzeba uważać by nie przypalić kokoska, szybko się rumieni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza na grubym cieście
Następny przepis: Babka drożdżowa dla leniwych (oszczędna)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode