Kokosanka
Kokosanka to klasyczne ciasto, które charakteryzuje się nieodpartym smakiem kokosu. Kuszące kawałki tego wspaniałego deseru zachwycą smakoszy na całym świecie swoją delikatną, a zarazem intensywną nutą egzotycznego owocu. Owoc, który wraz z białym kremem tworzy niesamowitą mieszankę smaków, zarówno dla różnych okazji, jak również na co dzień. Ten przepis na kokosankę jest łatwy do przygotowania i jest idealny dla miłośników ciast z kokosem. Bez wątpliwości, kokosanka stanie się ulubionym ciastem w twoim domu. Upiecz swoją pierwszą kokosankę już dziś i zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół! Oto lista składników, które są potrzebne do stworzenia tego rajskiego smakołyku.
Kokosanka – Składniki
Biszkopt:
6 jajek
0,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżki oleju
Krem / masa:
3 x 3/4 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
0,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny
Kokosek / kokosanka:
150 g wiórków kokosowych
125 g margaryny
0,5 szklanki cukru
Kokosanka – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis
1
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, powoli dodawać na przemian jedno żółtko i trochę cukru. Miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści.
2
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie mieszać trzepaczką, napowietrzając ciasto. Na koniec dodać olej.
3
Masę wylać na blachę wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach do momentu, gdy biszkopt nabierze rumianego koloru i będzie „odchodził” od blachy. Po wystygnięciu oderwać od niego delikatnie papier.
4
MASA: Z podanych składników ugotować budyń. Gdy będzie ostudzony zmiksować go z kostką margaryny.
5
KOKOSKI: Na patelni rozpuścić margarynę i cukier. Wsypać wiórki i cały czas mieszając zrumienić je.
6
SKŁADANIE: Biszkopt dzielimy na dwa blaty. 3/4 masy wykładamy na spód, przykrywamy drugim blatem. Drugi blat smarujemy resztą masy i posypujemy go jeszcze ciepłym kokoskiem.
Kokosanka – porady i dodatkowe informacje
Trzeba uważać by nie przypalić kokoska, szybko się rumieni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pizza na grubym cieście
Następny przepis: Babka drożdżowa dla leniwych (oszczędna)