Kogel-mogel

Kogel-mogel

Kogel-mogel, zdrowy, pełny protein i pyszny deser, idealny zarówno na codzienny deser, jak i na specjalne okazje. To propozycja dla osób, które szukają oryginalnych przepisów i chcą spróbować czegoś nowego. Deser jest łatwy do przygotowania i wymaga stosunkowo niewielu składników. Masz ochotę na kogel-mogel czekoladowy, czy może wolisz wersję z miodem? Przygotuj tradycyjny kogel-mogel z cukrem lub wypróbuj przepis na kogel-mogel bez cukru. Dodatek kakao nadaje deserowi wyjątkowy smak i sprawia, że staje się prawdziwym, dziecięcym przysmakiem. Odkryj przepis na ten klasyczny deser!

Składniki:

  • Kogel mogel przepis na jedną porcję:
  • – surowe żółtko z jaja kurczaka lub kaczego z domowej hodowli
  • – 3 łyżeczki cukru
  • – kilka kropel soku z cytryny

Kogel-mogel – jak zrobić?

  1. Żółtko wraz z cukrem przekładamy do filiżanki i ucieramy energicznie przez kilka minut, do uzyskania puszystej, żółtej lub białej masy. Pod koniec dodajemy kilka kropel soku z cytryny.

Porady – dodatkowe informacje o kogel-moglu

1) Kogel-mogel przepis w wersji dla dorosłych: zamiast cytryny można dodać 1-2 łyżeczki alkoholu (wódka, likier).

2) Zamiast soku z cytryny, mama czasem dodawała łyżeczkę kakao na sam koniec.

3) Jeśli nie chce nam się przyrządzić ręcznie deseru, możemy posłużyć się mikserem. Dobry sposób, gdy musimy przyrządzić więcej niż jeden taki kubeczek, a nie mamy na to dość siły lub czasu.

4) Niezależnie od końcowego dodatku (cytryna, kakao, alkohol), możemy na deser nałożyć kleks bitej śmietany.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kofta – warzywne kulki
Następny przepis: Kofty wieprzowe z sosem miętowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode