Kluski z makiem, rodzynkami i miodem
Ten egzotyczny przepis na kluski z makiem, rodzynkami i miodem to połączenie tradycji kulinarnej wschodniej Europy z nutą słodyczy. To danie, które idealnie sprawdzi się jako deser lub słodka przekąska w chłodne, zimowe dni. Niewielka ilość składników sprawia, że przepis jest prosty i szybki do przygotowania, ale efekt końcowy, dzięki południowym dodatkom, jest pełen smaku. Wyróżnikiem tego dania są kluski z makiem i miodem, które łączą w sobie chrupkość makowego nadzienia i delikatność ciasta. To unikalne, kuszące danie, które z pewnością zadowoli każdego wielbiciela słodkości.
admin
Składniki:
- Masa makowa – 250 g
- Makaron łazanki – 250 g
- Orzechy włoskie – 50 g
- Rodzynki – 50 g
- Kandyzowana skórka z pomarańczy – 50 g
- Miód – 4 łyżki
Kluski z makiem, rodzynkami i miodem – jak zrobić?
- Przygotowanie samego dania jest banalnie proste i nie zajmie Nam więcej niż 15 – 20 minut. Jednak aby wszystkie smaki się ze sobą zaprzyjaźniły warto przygotować je dzień przed wigilią lub w jej dzień lecz wcześnie rano. Przygotowanie zaczynamy od orzechów gdyż tylko je będziemy rozdrabniać. Ja do posiekania użyłem noża (tutaj macie pełną swobodę, możecie wcale nie siekać lub posiekać tak aby zostały grubsze kawałki).
- Następnie do małego garnka przekładamy masę makową. Do niej dodajemy rodzynki, skórki pomarańczy, posiekane orzechy oraz miód. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu przez około 5 minut. W między czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie go odcedzamy. Teraz gdy wszystko mamy gotowe, pozostało Nam wszystko wymieszać. Do makaronu przekładamy podgrzaną masę makową z dodatkami i razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki i gotowe! Smacznego!!
Kluski z makiem, rodzynkami i miodem – dodatkowe informacje
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluski z makiem i bakaliami
Następny przepis: Kluski z pieczarkami, czyli pomysł na piątkowy obiad