Kluski wątrobiane do rosołu

Kluski wątrobiane do rosołu

Kluski wątrobiane do rosołu to prawdziwe eksperymentowanie z tradycyjnym familijnym obiadem. Jest to niespotykany, ciekawy dodatek do klasycznego rosołu. Ten przepis to połączenie aromatu wątróbki z delikatnością klusek. To danie zachwyci nie tylko wielbicieli offalu, ale także tych, którzy na co dzień nie przepadają za wątróbką. Wprowadzenie klusek wątrobianych do rosołu doda mu charakteru i unikalnego smaku. Kruche, miękkie, łatwo rozpadające się kluski harmonizują z lekko pikantnym, pysznym bulionem. Przygotowanie tego dania to ponowne odkrycie smaku tradycyjnej polskiej kuchni z nowoczesnym, fascynującym zwrotem. Ciesz się smakiem rodzimego rosołu wzbogaconego o kluski wątrobiane.

Składniki:

  • 200g wątróbki wieprzowej lub cielęcej
  • 1/2 suchej kajzerki
  • 2 czubate łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka masła lub oleju

Kluski wątrobiane do rosołu – jak zrobić?

  1. Wątróbkę mielę razem z bułką.
  2. Do powstałej masy dodaję roztopione i wystudzone masło lub olej, kaszę manną, jajko i przyprawy razem z natką pietruszki i majerankiem.
  3. Całość dokładnie mieszam, masa jest dość rzadka i odstawiam na 20 minut.
  4. Kluski formuję dwoma łyżkami moczonymi w wodzie, mocno dociskam i wrzucam na osolony wrzątek.
  5. Kluseczki gotuję około 5 minut od wypłynięcia.

Kluski wątrobiane do rosołu – dodatkowe informacje

Jeżeli nie będziemy podawać od razu, kluski wątrobiane do rosołu zalewamy rosołem, ponieważ wyschnięte nie wyglądają najlepiej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kluski z farszem drobiowym
Następny przepis: Kluski z makiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode