Kluski wątrobiane do rosołu
Kluski wątrobiane do rosołu to prawdziwe eksperymentowanie z tradycyjnym familijnym obiadem. Jest to niespotykany, ciekawy dodatek do klasycznego rosołu. Ten przepis to połączenie aromatu wątróbki z delikatnością klusek. To danie zachwyci nie tylko wielbicieli offalu, ale także tych, którzy na co dzień nie przepadają za wątróbką. Wprowadzenie klusek wątrobianych do rosołu doda mu charakteru i unikalnego smaku. Kruche, miękkie, łatwo rozpadające się kluski harmonizują z lekko pikantnym, pysznym bulionem. Przygotowanie tego dania to ponowne odkrycie smaku tradycyjnej polskiej kuchni z nowoczesnym, fascynującym zwrotem. Ciesz się smakiem rodzimego rosołu wzbogaconego o kluski wątrobiane.
admin
Składniki:
- 200g wątróbki wieprzowej lub cielęcej
- 1/2 suchej kajzerki
- 2 czubate łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka masła lub oleju
Kluski wątrobiane do rosołu – jak zrobić?
- Wątróbkę mielę razem z bułką.
- Do powstałej masy dodaję roztopione i wystudzone masło lub olej, kaszę manną, jajko i przyprawy razem z natką pietruszki i majerankiem.
- Całość dokładnie mieszam, masa jest dość rzadka i odstawiam na 20 minut.
- Kluski formuję dwoma łyżkami moczonymi w wodzie, mocno dociskam i wrzucam na osolony wrzątek.
- Kluseczki gotuję około 5 minut od wypłynięcia.
Kluski wątrobiane do rosołu – dodatkowe informacje
Jeżeli nie będziemy podawać od razu, kluski wątrobiane do rosołu zalewamy rosołem, ponieważ wyschnięte nie wyglądają najlepiej.