Kluski szpinakowo – serowe
Szukasz pomysłu na połączenie klasyki kuchni polskiej ze zdrowym dodatkiem? Przepis na kluski szpinakowo-serowe to strzał w dziesiątkę! Jest to danie, które z pewnością zachwyci każdego, kto skosztuje. Tradycyjne kluski kładzione, błyskawicznie gotowe, wzbogacone o szpinak i ser to prawdziwa eksplozja smaków. Szpinak wprowadza do potrawy nie tylko niezapomniany kolor, ale również wiele składników odżywczych. Połączony z serem tworzy niezwykle kremową konsystencję, która sprawi, że kluski staną się jedyne w swoim rodzaju. Oto propozycja, którą warto wprowadzić do jadłospisu.
admin
Składniki:
- 30 dkg liści szpinaku
- 10 dkg (+- 5 dkg) mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 10 dkg sera białego
- przyprawy: sól
- 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka masła
Kluski szpinakowo – serowe – jak zrobić?
-
Na patelni rozpuściłam masło i dodałam do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszałam i dołożyłam liście szpinaku. Mieszałam i pilnowałam by szpinak nie przypalił się. Łatwo się domyśleć, ze z góry szpinaku zrobiła się garstka na patelni.
Przełożyłam szpinak na deskę do ostygnięcia.
Do miski przesiałam mąkę, dodałam również mąkę ziemniaczaną. Rozkruszyłam ser biały (miałam tłusty ser) i wbiłam jajko.
Kiedy szpinak ostygł, odcisnęłam nadmiar soku i drobno posiekałam. Dołożyłam do pozostałych składników na kluski.
Masę dobrze wymieszałam w misce i przełożyłam na matę. Podczas wyrabiania ciasto może się kleić, więc trzeba podsypywać mąką. Podałam w składnikach właśnie te +- 5 dkg mąki.
Kiedy już wyrobiłam ciasto podzieliłam na dwie części i uformowałam wałek tak samo jak na kopytka.
Odcinałam kluski również w taki sam sposób – pod skosem.
Wykładałam na wrzącą i osoloną wodę. Gotowałam przez ok. 1,5 minuty po tym jak kluski wypłynęły na wierzch. Jak zaczynały lekko puchnąć, to wyciągałam łyżką cedzakową.
Kluski szpinakowo – serowe – dodatkowe informacje
* można zrobić te kluski jako „łyżką kładzione” albo rwane
* można użyć 1 opakowanie mrożonego szpinaku zamiast świeżych liści, trzeba tylko go rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody
* przyprawiać wedle własnego smaku
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluski śląskie w sosie z brukselką
Następny przepis: Kluski z farszem drobiowym